Somu esīva un translatīva locījumu predikatīvie apstākļi un to atbilsme krievu valodā - Novikova, Jūlija (Latvijas Universitāte, 2009)
Dotais zinātniskais darbs ir veltīts somu valodas gramatikas jēdzienam predikatiiviadverbiaali ‘predikatīvais apstāklis’, ko veido esīva un translatīva locījumu formas, un tā iespējamām atbilstībām krievu valodā. Darbā ir apkopotā teorētiskā informācija par minēto locījumu predikatiiviadverbiaali, tā nozīmēm un lietošanu. Tam seko somu valodas mācību grāmatu u.c. ar doto tēmu saistītu avotu pārskats ar mērķi noteikt iespējamas krievu valodas formas un konstrukcijas, kas atveidotu esīva un translatīva locījuma predikatīvo apstākli. Atsevišķā nodaļa ir veltīta instrumentāļa locījumam kā visbiežāk minētajai predikatiiviadverbiaali atbilsmei. Praktiskā daļā tiek analizēts somu oriģinālliteratūras teksta tulkojums krievu valodā (no predikatiiviadverbiaali atveidošanas skatupunkta). Darba svarīgākas atziņas ir izklāstītas secinājumos.

This bachelor thesis is dedicated to the category of predikatiiviadverbiaali in Finnish grammar, formed by the essive and translative case forms, and its possible equivalents in Russian language. The first part of this work describes the term predikatiiviadverbiaali, its meanings and conditions of its usage. Then there is given an overview of the Finnish language textbooks and the articles related to the present theme in order to find Russian language forms, which would correspond the predikatiiviadverbiaali. Special attention is being paid to the Russian instrumental case as the matching form. The analysis between the original text in Finnish and its translation into Russian (in the aspect of predikatiiviadverbiaali) is presented in the last chapter. Overall work review can be found in conclusions.
Finnish Essive and Translative Predicative Adverbial Modifiers and their Matches in Russian
Keywords: Valodniecība