Reliģisko grupu ziņu rāmējums latviešu periodiskajos izdevumos 20.gadsimta 80. un 90.gados - Tabore, Annika (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba mērķis ir izpētīt 20.gadsimta 80. un 90.gadu latviešu periodisko izdevumu publikāciju rāmējumus un satura vēstījumos pausto attieksmi pret sektām/reliģiskām grupām, tās darbībām un dalībniekiem, salīdzinot dažādu laikrakstu un žurnālu rakstus. Teorētiskajā daļā apskatīti sektu un reliģisko grupu jēdzieni,rāmējuma teorija kā arī vēstursiki politiskais konteksts Latvijā noteiktajā laika periodā. Metodoloģiskajā daļā tiek skaidrotas un pamatotas izvēlētās pētnieciskās metodes – kvalitatīvā kontentanalīze,izvirzot noteiktus kritērijus, un rāmējuma anlīze, specifiski Tankarda 11 instrumenti ziņu rāmēšanai. Lielākoties sektas vai reliģiskās grupas latviešu periodiskajos izdevumos tiek rāmētas kā negatīvas parādībās, akcentējot tās kā draudu sabiedrībai.

The aim of the bachelor's work is to study the frames of publications of Latvian periodicals of the 80s and 90s of the 20th century and the attitude expressed in the content messages towards sects/religious groups, their activities and members, comparing the articles of various newspapers and magazines. The theoretical part examines the concepts of sects and religious groups, the theory of framing as well as the historical and political context in Latvia during the specified time period. The methodological part explains and justifies the selected research methods - qualitative content analysis, setting certain criteria, and framing analysis, specific Tankard 11 tools for framing news. Mostly, sects or religious groups are framed as negative phenomena in Latvian periodicals, emphasizing them as a threat to society.
Framing of news of religious groups in latvian periodicals in the 1980s and 1990s
Keywords: Komunikācijas zinātne; Sekta; Reliģiskā grupa; Laikraksti; Rāmējuma analīze; Politiskā ideoloģija