Džeza loma Džeimsa Lī Burka "Deiva Robišo" detektīvromānu sērijā - Jurāne, Vita (Latvijas Universitāte, 2020)
Džeimsa Lī Burka “Deiva Robišo” detektīvromāni ir plaši pazīstami literatūrcienītāju vidū. Papildus izciliem detektīvstāstiem, romāni piedāvā ieskatu 1980.-to gadu Ņūorleānā, kur tiek parādītas tādas tēmas kā vīrišķība, agresija, un rase. Šajā darbā tika aplūkota džeza tēma, un kā džeza terminoloģija palīdz uzturēt detektīvstāsta struktūru. Izmantojot izvēlēto darbu analīzi, interpretāciju, naratoloģiju un rūpīgu lasīšanu, darbā tika apskatīta džeza terminoloģija un tās sasaista ar detektīvstāstu. Darba rezultātā tika izstrādāta padziļināta džeza terminoloģijas analīze, un izskatīta tās ietekme uz detektīvromānu.

James Lee Burke’s Dave Robicheaux novels are beloved among the readers of crime fiction, not only because of their mystery plot, but also detailed explorations of various themes, such as masculinity, violence, and race in the 1980s New Orleans. This thesis investigates the importance of jazz as it relates to the narrative structure. Using textual analysis of selected works, interpretation, narrative theories, and close reading, the work succeeded in analysing the instances of the semantic field of jazz, and determining their purpose in the novels. It resulted in a creation of an in-depth analysis of a specific theme and how it exists to support the narrative structure.
The Role of Jazz in James Lee Burke's "Dave Robicheaux" Detective Novel Series
Keywords: Valodniecība; detective novels; James Lee Burke; Dave Robicheaux; jazz; narratorlogy