1,3-Dimetiladamantana blakus piemaisījumu un satura analīzes metožu (gāzes hromatogrāfija) izstrāde un validācija - Juršis, Vadims (Latvijas Universitāte, 2014)
1,3-Dimetiladamantāna piemaisījumu un satura analīzes metožu izstrāde ar gāzu hromatogrāfiju un to validācija. Juršis V., zinātniskie vadītāji: Dr., chem. Bolotin A., asoc. prof., Dr. chem. Mekšs P. Maģistra darbs, 61 lappuses, 15 attēli, 43 tabulas, 35 literatūras avoti, 7 pielikumi. Latviešu valodā. Adamantāna atvasinājumus plaši izmanto, kā aktīvas farmaceitiskās substances. 1,3-dimetiladamantānu izmanto pretvīrusu preparātu, memantīna (1-amino-3,5-dimetiladamantana hidrohlorīds) un adaprofina (1-(1-adamantil)propan-1-amīns) iegūšanai. Tika izvērtētā literatūra par 1,3-dimetiladamantānu un tā detektēšanas metodēm. Izmantojot kolonnu HP-5 un liesmas jonizācijas detektoru, tika veikta ķīmiskā produkta, 1,3-dimetiladamantāna un tā piemaisījumu satura noteikšana un atdalīšana ar gāzu hromatogrāfiju. Veikta izstrādātas metodes validācija. 1,3-DIMETILADAMANTĀNS, ADAMANTĀNA ATVASINĀJUMI, GĀZU HROMATOGRĀFIJA, KOVAČA INDEKSI, SORBCIJA.

Development and validation of 1,3-dimethyladamantane impurities content and analysis methods with gas chromatography. Jursis V., supervisior Dr. chem. Bolotin A., asoc. prof., Dr. Chem., Mekšs P. Master’s thesis, 61 pages, 15 figures, 43 tables, 35 literature references, 7 appendices. In Latvian. The adamantane derivatives are widely used as active pharmaceutical ingredients. 1,3 Dimethyladamantane is a well-known starting material for memantine (1-amino-3,5-dimethyladamantane hydrochloride) and adapromine (1-(1-adamantyl)propane-1-amine) antiviral drug substances. The GC analysis methods of 1,3-dimethyladamantane and its derivatives have been reviewed. Using HP-5 column and flame ionization detector the chemical product 1,3-dimetiladamantane and it impurities were separated by gas chromatography. Method validation have been provided. 1,3-DIMETHYLADAMANTANE, ADAMANTANE DERIVATIVES, GAS CHROMATOGRAPHY, KOVATS INDEX, SORPTION.
Development and validation of 1,3-dimethyladamantane impurity contents and assay methods ( gas chromatography)
Keywords: Ķīmija