Stress darbā farmaceitiem un tā novēršanas pamatprincipi - Hincenbergs, Otto (Latvijas Universitāte, 2019)
Šī darba mērķis bija pētīt stresa cēloņus farmaceitu darbā, izmantojot objektīvas un subjektīvas metodes stresa novērtēšanai darbavietās un izstrādāt preventīvos pasākumus stresa cēloņu novēršanā. Iegūtie rezultāti norāda, ka farmaceitu darbā ir sastopami dažādi stresa izraisītāji. Stresa cēļoņi ir saistīti ar farmaceitu darba specifiku un darbiniekiem esot pakļautiem dažādiem darba vides riska faktoriem, īpaši psihosociāliem un organizatoriskiem riska faktoriem. Secināts, ka pētījumā pielietotās metodes ir piemērotas iespējamo stresa cēloņu analīzei farmaceitu darbā un ir noderīgas pielietojumam, lai novērtētu ar stresu saistītos darba vides riskus un veiktu preventīvos pasākumus. Praktiskās rekomendācijas ir vērstas uz stresa cēloņu novēršanu darbavietās.

The aim of this study was to investigate the causes of stress in the pharmaceutical workplace using objective and subjective methods to assess levels of stress in the workplace in order to develop preventive measures for causes of stress. The obtained results showed that there are several stress triggers in a pharmacist’s job. The causes of stress are linked to the specific nature of a pharmacist’s job and other work-related risk factors like psychosocial and organizational risks. It has been concluded that the methods used in the study are suitable for the analysis of potential causes of stress in a pharmaceutical workplace. Thus, proving to be useful in assessing stress-related risks in the working environment and taking preventive measures. Practical recommendations are aimed at addressing the causes of stress in the workplace.
Stress at work of pharmacists and basic principles of prevention
Keywords: Farmācija; farmaceiti; stress; arodveselība; stresori; drošība