Smadzeņu aktivitātes EEG novērtējums krustotās un nekrustotās disparitātes gadījumā - Abdullayeva, Albina (Latvijas Universitāte, 2022)
Diplomdarbs ir uzrakstīts angļu valodā uz 25 lapaspusēm. Tas satur 14 attēlus, 1 tabulu un 67 literatūras avotus. Binokulārā disparitāte ir būtiska mūsu trīsdimensiju uztverei. Lielākajā daļā pētījumu tik izmeklēta smadzeņu darbības disparitāte apstrādes laikā, savukārt garozas aktivitātei katra veida atšķirības laikā tika pievērsta ļoti maza uzmanība. Pētījuma mērķis ir novērtēt smadzeņu aktivitāti krustotās un nekrustotās disparitātes anaglifēšanas vizualizācijas laikā uz plakanpaneļa displeja. Smadzeņu aktivitāte tika reģistrēta ar elektroencefalogrāfu, iegūtie potenciāli (ERP) un neirālās svārstības. Ievērojama aktivitāte tika izraisīta tikai P2 komponentē(ERP) attiecībā uz nesakrustotu disparitāti. Turklāt smadzeņu oscilāciju atšķirība pārsvarā bija beta viļņi šķērsotas disproporcijas gadījumā. Pamatojoties uz rezultātiem, lielāka uzmanība bija nepieciešama nekrustotas disparitātes uztverei, jo tika novērota mazāka veiktspēja salīdzinājumā ar krustoto disparitāti.

The thesis is written in English on 25 pages. It contains 14 figures, 1 table, and 67 references. Binocular disparity is essential for our three-dimensional perception. Most studies investigated brain activity during disparity processing, while cortical activity during each type of disparity received very little attention. This study aims to evaluate the components of brain activity during anaglyph visualization of crossed and uncrossed disparity on a flat-panel display. The brain activity was recorded by electroencephalography in form of event-related potential(ERP) and brain oscillations. Significant activity was induced only in P2 component of ERP for uncrossed disparity. In addition, the difference in brain oscillations was predominant in beta waves for crossed disparity. Based on the results, the perception of uncrossed disparity requires higher attention as it showed decreased performance in comparison to crossed disparity.
The Assessment of Brain Activity by EEG in Crossed and Uncrossed Disparity
Keywords: Optometrija; EEG; crossed disparity; uncrossed disparity; ERP; brain oscillations