Medijpratība jauniešu vidū - Rebezova, Anastasija (Latvijas Universitāte, 2023)
Medijpratība ir mūsdienu neatņemama daļa, kā arī pamats demokrātijai. Ņemot vērā šo priekšstatu par medijpratību, to ir nepieciešams attīstīt mūža garumā, jo informācija arī attīstās kopā ar informācijas tehnoloģijām. Pētījuma galvenais mērķis ir izpētīt jauniešu medijpratību, atbilstoši UNESCO kompetenču modelim, lai arī saprastu nepieciešamību veidot mācību materiālus kompetenču paaugstināšanai. Darbā izmantotās datu ieguves metodes – aptauja un kvazieksperiments. Pētījuma gaitā tika noskaidrots, ka jauniešu medijpratība ir vidējā līmenī, jauniešiem pietrūkst zināšanas, lai kritiski izvērtētu publicēto informāciju medijos, arī informācijpratības prasmes, lai pārbaudīt saturu internetā.

Media literacy is an integral part of our times and the foundation of democracy. In the light of this notion of media literacy, it is necessary to develop it throughout life, as information also grows with information technology. The main objective of this study is to investigate the media literacy of young people, in line with the UNESCO competences model, in order to understand the need to develop specific learning materials to enhance competences. The methods of data collection used in the work are survey and quasi-experiment. In the process of the research it was found out that the media literacy of young people is at an average level, but some young people lack the knowledge to critically examine the information published in the media, as well as information literacy skills to check the content on the Internet.
Media literacy among young people
Keywords: Bibliotēkzinātne; Medijpratība; informācijpratība; kritiskā domāšana; jauniešu medijpratība; jaunieši