Akcenta principa ietekme acu kustībās: acu kustību eksperimentāla analīze - Gintere, Megija Lelde (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darbā “Akcenta principa ietekme acu kustībās: acu kustību eksperimentāla analīze” tiek turpināta kursa darbā “Akcenta princips vizuālajā uztverē saskarņu vidē” aizsāktā tēma. Šajā darbā tiek aprakstīts un pētīts tas, kā ar minimāliem akcentēšanas resursiem var panākt cilvēka uzmanības pārslēgšanos no viena skata punkta uz citu, jeb kā akcents ietekmē vizuālo uztveri. Darbā tiek iekļauti trīs eksperimenti. Ņemts vērā un izmantots eksperiments no kursa darba, kā arī ir veikti divi jauni eksperimenti. Viens no jaunajiem eksperimentiem ir ar tādiem pašiem stimuliem kā kursa darba eksperimentā, taču visi attēli tika randomizēti pilnībā nevis sakārtoti konkrētā secībā, kā tas bija kursa darba eksperimentā. Šī eksperimenta būtība ir noskaidrot vai izmainās iegūtie rezultāti atkarībā no tā, vai stimuli ir daļējā randomizācijā vai pilnībā randomizēti. Un otrs eksperiments ir balstīts uz instrukciju principa, kad dalībnieks, pirms aplūko stimulu, izlasa instrukciju par to ko ieraudzīs. Tiek vērtēts, vai tas, ka dalībnieks izlasa informāciju par to, ko redzēs un tad ierauga stimulu, ietekmē acu kustības pārnesi citādāk nekā neredzot šo informāciju par attēlu. Darbā sasniegtajiem rezultātiem ir nozīme saskarņu izpētē un izstrādē, kā arī datorredzē un zinātnē kopumā.

The bachelor thesis "Impact of the accentuation principle on eye movements: experimental analysis of eye movements" continues the topic started in the course work "Principle of accentuation in visual perception in an interface environment". This work describes and investigates how, with minimal accentuation resources, human attention can be switched from one point of view to another, or in other words – the effect of accent in visual perception. The work includes three experiments. An experiment from the coursework is taken into account and used, and two new experiments are carried out. One of the new experiments has the same stimuli as the coursework experiment, but all images were randomized completely instead of being arranged in a specific order as in the coursework experiment. The point of this experiment is to see if the results change depending on whether the stimuli are randomized in order or completely randomized. And the second experiment is based on the principle of instructions, where the participant reads instructions about what they will see before looking at the stimulus. It is evaluated whether the fact that the participant reads the information about what he will see and then sees the stimulus affects the eye movement transfer differently than not seeing this information about the image. The results achieved in this work have implications for the research and development of interfaces as well as for computer vision and science in general.
Impact of the accentuation principle on eye movements: experimental analysis of eye movements
Keywords: Datorzinātne; akcents; vizuālie eksperimentālie stimuli; sakādiskās acu kustības; instrukcijas