Latvijas komercbanku darbības finanšu analīze - Zīle, Eva (Latvijas Universitāte, 2016)
Nesen piedzīvotā finanšu krīze, atstāja negatīvu ietekmi uz katru iedzīvotāju un arī valsti kopumā. Piedzīvotā krīze radīja bankām tik lielus zaudējumus, ka šie zaudējumi ietekmēja arī valsts ekonomisko izaugsmi. Ir svarīgi, lai banku nozare valstī būtu stabila un, lai to darbības stratēģija būtu vērsta ilgtermiņā, nevis darbotos tikai īslaicīgi. Bakalaura darba mērķis-veikt darbības analīzi Latvijas banku nozarei kopumā, kā arī veikt čertu komercbanku finanšu analīzi-"ABLV bankas", "Swedbankas", "SEB bankas," un "Rietumu bankas", izdarītu secinājumus un izstrādātu priekšlikumus, lai pilnveidotu komercbanku darbību. Veicot analīzi, tiek pierādīts, ka krīzes gados cita zaudējumus gan visa banku nozare kopumā, gan arī Latvijas lielākas komercbankas, un darbības rezultāti laika posmā no 2008.-2010. gadam bija kritiski. Bankas spēja izstrādāt darbības stratēģiju, kā rezultātā ar katru gadu banku darbība uzlabojās, tomēr kredītportfelim ir vērojama negatīva tendence, un tas ir saistīts ar banku piesardzīgo kreditēšanas politiku.Nesen piedzīvotā finanšu krīze, atstāja negatīvu ietekmi uz katru iedzīvotāju un arī valsti kopumā. Piedzīvotā krīze radīja bankām tik lielus zaudējumus, ka šie zaudējumi ietekmēja arī valsts ekonomisko izaugsmi. Ir svarīgi, lai banku nozare valstī būtu stabila un, lai to darbības stratēģija būtu vērsta ilgtermiņā, nevis darbotos tikai īslaicīgi. Bakalaura darba mērķis-veikt darbības analīzi Latvijas banku nozarei kopumā, kā arī veikt čertu komercbanku finanšu analīzi-"ABLV bankas", "Swedbankas", "SEB bankas," un "Rietumu bankas", izdarītu secinājumus un izstrādātu priekšlikumus, lai pilnveidotu komercbanku darbību. Veicot analīzi, tiek pierādīts, ka krīzes gados cita zaudējumus gan visa banku nozare kopumā, gan arī Latvijas lielākas komercbankas, un darbības rezultāti laika posmā no 2008.-2010. gadam bija kritiski. Bankas spēja izstrādāt darbības stratēģiju, kā rezultātā ar katru gadu banku darbība uzlabojās, tomēr kredītportfelim ir vērojama negatīva tendence, un tas ir saistīts ar banku piesardzīgo kreditēšanas politiku.

The recent financial crisis has had a negative impact on every citizen and the country in general. The past crisis caused heavy losses to banks so that the losses also influenced the country's economic growth. It is important that the banking sector in the country is stable and its operating strategy should be focused on long-term run, not only working temporarily. The aim of the bachelor paper is to carry out the performance analysis of the Latvian banking sector in general, as well as financial analysis of four commercial banks, such as “ABLV Bank”, “Swedbank”, “SEB banka”, and "Rietumu banka" to provide findings and work out proposals to improve the functioning of commercial banks. It was shown while carrying out of analysis that both the entire banking sector as a whole, as well as the largest Latvian commercial banks suffered damages during the crisis years, but operating results were critical during 2008-2010. The bank's ability to develop an operational strategy as a result, the activities of banks were improved annually, but loan portfolio, however, has a negative trend involving the bank cautious crediting policy.
Analysis of Financial Performance of Commercial Banks of Latvia
Keywords: Ekonomika; banku nozare; komercbankas; finansiālā stāvokļa analīze; dinamiskā analīze