Eiropas Savienības lauksaimniecības subsīdiju ietekme uz saimniecību efektivitāti un produktivitāti - Jupatovs, Vladislavs (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba tēma ir “Eiropas Savienības lauksaimniecības subsīdiju ietekme uz saimniecību efektivitāti un produktivitāti”. Bakalaura darba mērķis ir novērtēt Eiropas Savienības lauksaimniecības subsīdiju ietekmi uz saimniecību efektivitāti un produktivitāti, analizējot, kā šie finanšu atbalsta instrumenti ietekmē saimniecību darbības rezultātus, resursu izmantošanu un ekonomisko izlaidi dažādos laika periodos un valstīs. Bakalaura darbā tiek aprakstīts tādu jēdzienu kā produktivitāte, efektivitāte, subsīdijas un saimniecība definīcijas. Sekojoši autors aplūko, kā efektivitāti un produktivitāti var operacionalizēt un kā, no teorijas viedokļa, subsīdijas ietekmē šos rādītājus. Darba nobeigumā autors analizē kā dažādos laika posmos un valstīs lauksaimniecības subsīdijas ir ietekmējušas saimniecību produktivitāti un efektivitāti. Bakalaura darba noslēgumā tiek aprēķināta produktivitāte un efektivitāte, kā arī novērtēta šo rādītāju saistība ar subsīdijām. Atslēgvārdi: subsīdijas, produktivitāte, efektivitāte, lauksaimniecība

The topic of the bachelor thesis is “The impact of European Union agricultural subsidies on farm efficiency and productivity” The aim of the bachelor thesis is to evaluate the impact of European Union agricultural subsidies on the efficiency and productivity of farms, by analysing how these financial supports influence farm performance, resource utilization, and economic output across time and countries. The bachelor thesis describes how terms productivity, efficiency, subsidy and farm are defined. Additionally, overviewing how efficiency and productivity can be operationalized and theoretically affected by subsidies. Then author proceeds to examine case studies in regards to how farm productivity and efficiency were affected by agricultural subsidies in different periods of time and in different countries. At the end of bachelor thesis, author calculates productivity and efficiency and then measures the link between, productivity, efficiency and subsidies. Keywords: subsidies, productivity, efficiency, agriculture
The Impact of European Union Agricultural Subsidies on Farm Efficiency and Productivity
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; subsidies; productivity; efficiency; agriculture