Satversmes tiesas tiesneša neatkarības garantijas un to īstenošanas aktuālie aspekti - Zivtiņa, Elīna (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darbs "Satversmes tiesas tiesneša neatkarības garantijas un to īstenošanas aktuālie aspekti" vērš uzmanību uz tiesnešu neatkarības institūta nozīmi demokrātiski tiesiskā valstī, Satversmes tiesas tiesnešiem kā īpašiem tiesnešu neatkarības subjektiem, kā arī sniedz ieskatu Satversmes tiesas tiesnešu neatkarības garantijās, salīdzinot to ar ārvalstu regulējumu un praksi. Pētījumu veido trīs nodaļas, visupirms sniedzot ieskatu tiesneša neatkarības institūta izpratnē, tam seko tiesneša neatkarības institūta raksturojums tiesību uz taisnīgu tiesu izpratnē, turpretim maģistra darba trešajā nodaļā tiek analizētas Satversmes tiesas tiesnesim piemītošās neatkarības garantijas, to izpausme, problēmaspekti un atbilstība ārvalstu regulējumam. Maģistra darbā Autore sniedz ne vien ieskatu Satversmes tiesas tiesnešu neatkarības garantiju saturā, bet arī analizē spēkā esošā tiesiskā regulējuma problēmaspektus, kā arī sniedz ieteikumus tiesiskā regulējuma uzlabošanā, ņemot vērā ārvalstu pieredzi. Atslēgvārdi: tiesnešu neatkarība, amata iegūšanas garantijas, amatā atrašanās garantijas, finansiālā drošība, sociālās garantijas, neaizskaramība, pilnvaru apturēšana, pilnvaru izbeigšana.

The Master thesis "Guarantees of independence of a judge of Constitutional Court and topical aspects of their implementation" draws attention to the role of the independence of a judge in a democratic state and the judges of the Constitutional Court as subjects of the judicial independence, as well as provides insight into the guarantees of independence of the judges of the Constitutional Court compared to foreign regulation and practice. The thesis consists of three chapters, giving first and foremost an insight into the understanding of the institute of the independence of the judge, followed by the characterization of the institute of independence of the judge as a part of the right to a fair trial, whereas the third section of the Master thesis provides an analysis of the guarantees of independence of the Constitutional Court judges, their expression and compliance with foreign regulation. The author provides not only an insight into the content of the guarantees of independence of the judges of the Constitutional Court, but also analyses problematic aspects of the existing legal framework, as well as gives recommendations for improving the legal framework, considering foreign experience. Keywords: independence of judges, recruitment guarantees, guarantees while in office, financial security, social guarantees, immunity, suspension of powers, termination of powers.
Guarantees of independence of a judge of Constitutional Court and topical aspects of their implementation
Keywords: Juridiskā zinātne; tiesnešu neatkarība; amata iegūšanas garantijas; amatā atrašanās garantijas; finansiālā drošība; sociālās garantijas