Vadītāja personības un automašīnai piedēvētās antropomorfiskās personības sakarība ar agresīvu autovadīšanu. - Brokere, Jūlija (Latvijas Universitāte, 2009)
Veiktajā pētījumā tika uzdots jautājums, vai pastāv sakarība starp automašīnai piedēvētās ekstraversijas, emocionālās stabilitātes un apzinīguma līmeni, autovadītāja personības īpašībām un agresīvu autovadīšanu. Izpētē ir piedalījušies 105 autovadītāji vecumā no 18 līdz 66 gadiem ar dažādu autovadīšanas stāžu – no pusgada līdz 40 gadiem. 54% no tiem ir vīrieši, 46% - sievietes. Izpēte notika trīs virzienos: tika izpētīta vadītāja personība, automobilim piedēvētā personība, kā arī vadītāja agresīva uzvedība uz ceļa. Dalībnieki ir aizpildījuši Lielā Piecinieka anketu, raksturojot gan sevi, gan savu auto; paralēli viņi atbildēja uz “Vadītāju uzvedības aptauju” un “Vadītāju dusmu ekspresijas anketu”, tādejādi aprakstot savu uzvedību uz ceļa. Tika veikta korelācijas analīze, kuras rezultāti liecina, ka gan autovadītāja, gan automobilim piedēvētas personības rādītāji korelē ar dažiem agresīvās braukšanas un pārkāpumu faktoriem. Tomēr vadītāja personības iezīmes bija biežāk saistītas ar agresīvās braukšanas tendencēm nekā automobilim piedēvētās īpašības. Tika secināts, ka autovadītāji daļēji projicē savas īpašības uz automašīnu, tomēr automašīnai piedēvēta personība nav identiska tās īpašnieka personībai. Atslēgvārdi: Agresija, autovadīšana, personība, antropomorfisms, dusmas, automašīna.

The main idea of the research was to investigate if there is a connection between vehicle’s evtraversion, conscientiousness, emotional stability, driver’s personality and aggressive driving tendencies. One hundred and five drivers aged form 18 till 66 took part in the research, 54% of them were men, 46% - women. Their driving experience varied from half a year till forty years behind the wheel. They completed Big Five personality Inventories for both themselves and their vehicle along with several measures of driving behaviour, anger and aggressive tendencies, using such measures as The Drivers Behavior Questionnaire (DBQ) and The Driver Anger Expression Inventory (DAX). The correlation analize was made and results suggest that both - driver and anthropomorphized vehicle personality scores were correlated with several indexes of aggressive driving tendencies. Although driver’s personality was more predictive than vehicle’s anthropomorphized personality. It was also concluded that driver and vehicle personalities were related but distinct, indicating that drivers were not just projecting their own personality onto the vehicle. Keywords: Aggression; Personality; Anthropomorphism; Driving; Anger; Vehicle
Driver's personality and anthropomorphic attributions of vehicle personality in relation to aggressive driving tendencies
Keywords: Psiholoģija