Redzes adaptācija optiskajam apmiglojumam pēc briļļu noņemšanas miopijas gadījumā - Rižā, Elīna (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā, datorsalikumā uz 31 lappuses. Tas satur 1 tabulu, 21 attēlu, 35 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis: novērtēt optiskā defokusa adaptācijas apjomu un tā saistību ar neirāliem un optiskiem faktoriem. Metodika: 15 pētījuma dalībniekiem tika noteikts redzes asums ar standarta un apgriezta kontrasta stimuliem. Mērījumi tika veikti, izmantojot datorizēto programmu FrACT (eng. Freiburg Visual Acuity and Contrast Test) ar korekciju, bez tās un pēc 1 stundas, pavadot to bez briļļu korekcijas. Rezultāti: emetropi neuzrāda statistiski nozīmīgu atšķirību redzes asumā pie dažāda kontrasta. Nekoriģētas miopijas gadījumā adaptācijas apjoms optiskajam defokusam lielāks ir ar apgriezta kontrasta stimuliem. Nekoriģetas miopijas gadījumā starpība daudz lielāka nekā koriģētas miopijas gadījumā. Atslēgas vārdi: kontrasts, redzes asums, adaptācija, apmiglojums.

Bachelor thesis is written on 31 pages by computer in Latvian. It contains 1 table, 21 figures, 35 references to literature sources. Aim: assess the extent of the optical defokusa adaptation and its relation to neuronal and optical factors. Method: visual acuity was measured for 15 patients by standart contrast and reversed contrast stimuls. Measurements were take using a computerized program FrACT (Freiburg Visual Acuity and Contrast Test) with correction, without and 1 hour after, spending it without spectacle correction. Results: emetropes not show a statistically significant difference in visual acuity at different contrast. myopia adaptation to optical defocus is higher with reversed contrast stimuls. In case of uncorrected myopia the difference is much greater than in the case of corrected myopia. Key words: contrast, visual acuity, adaptation, blur.
Blur adaptation in myopes after removing visual correction
Keywords: Fizika