Datu kvalitātes problēma finanšu uzņēmumā - Bičevska, Anna (Latvijas Universitāte, 2017)
Darbā izstrādāts izpildāms klientu datu kvalitātes modelis finanšu uzņēmumam. Šo modeli veido grafiskas, blokshēmai līdzīgas, diagrammas, kas definē datu kvalitāti, nosakot datu objekta atribūtu savstarpējās attiecības un vērtību formātu. Izpildāmu datu kvalitātes modeli var izmantot, lai novērtētu datu kvalitāti eksistējošajiem klientu datiem vai ievadformās ievadītiem datiem, tādejādi nodrošinot turpmāku klientu datu kvalitāti. To var arī izmantot jaunas sistēmas akcepttestēšanā, lai pārbaudītu ievadformu datu apstrādes funkcionalitāti, un akcepttestu scenāriju, testpiemēru izstrādāšanai atbilstoši datu kvalitātes prasībām. Rezultātā ir izveidota pilotprogramma “KlientuDatuKvalitate”, kas ir lietojama klientu datu kvalitātes novērtēšanai.

In this work, executable client data quality model has been created. This model consists of graphical diagrams, like block flow diagrams, that define data quality, by setting relationships between data object attributes and their format. Executable data quality model can be used to assess data quality for existing clients’ data or form input data, thus ensuring data quality in the future. It can also be used as a part of acceptance testing of a new system to check the input screen data processing functionality and to develop acceptance scenarios, test cases accordingly to data quality requirements. In result, pilot program "KlientuDatuKvalitate" has been developed that is applicable for assessing clients’ data quality.
Data quality problem in financial enterprise
Keywords: Datorzinātne; datu kvalitāte; izpildāms datu kvalitātes modelis; datu objekts; datu kvalitātes novērtēšana