Japānas un Amerikas Savienoto Valstu kauja par Okinavu 1945. gada: 1.aprīlis – 22. jūnijs - Leimanis, Normunds (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba tēmas nosaukums ir „Japānas un Amerikas Savienoto Valstu kauja par Okinavu 1945. gada: 1. aprīlis – 22. jūnijs ”. Tā ir viena no lielākajām un asiņainākajām kaujām, kura notika Otrā Pasaules kara laika beigās. Tā bija viena no pēdējām kaujām Otrā Pasaules kara laikā. Kaujā par Okinavu piedalijās amerikāņu un japāņu karaspēki, kas cīnījās par savu valsti un tās godu. Galvenie Okinavas kaujas dalībnieki bija japāņu 32. armija un amerikāņu 10.armija. Galvenais atbildīgais par japāņu 32. armijas gaitām un tās vadītājs bija ģenerālis Mitsuru Ušidžima (Mitsuru Ushijima, 牛島 満, 1887.07.31.-1945.06.22.). Savukārt amerikāņu 10.armijas vadītājs bija Saimons Bolivars Bakners Juniors (Simon Bolivar Buckner Jr. 1886.07.18. – 1945.06.18.).Amerikas Savienoto Valstu karaspēki vēlējās iekarot Okinavas arhipelāga zemes. Okinavas lielā teritoriālā platība un ģeogrāfiskā atrašanās vieta, sniegtu iespēju nest draudus pašai Imperiālai Japānai. Okinavas iekarošanai bija vēl kāds lielāks iemesls - amerikāņiem Okinava interesēja, kā nākotnes lielo kara bāžu lokācija Klusā okeāna rietumu pusē. Salas lielā platība sniegtu arī iespēju veidot kara lidlaukus. Šādu iemeslu dēļ Amerikāņi uzbruka Okinavai. Kaujas rezultātā kritušo cilvēku skaits bija liels, vairāk kā 200 tūkstoši. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt Okinavas kaujas darbības un tās norises, pētīt taktikas, kuras pielietoja abu valstu karaspēki, pievērst uzmanību japāņu kamikadzes pilotu taktikas izmantošanai, kā arī izpētīt Okinavas kaujas laikā iedzīvotāju lielās mirstības iemeslus. Darbs ir sadalīts daļās, nodaļās un apakšnodaļās. 1. daļā „Pirms asiņainās Okinavas kaujas norises" tiks pētīts, kādi bija gatavošanās pasākumi Japānas un Amerikas Savienoto Valstu kaujai par Okinavu. 2. daļā „Okinavas kaujas sākums un tā norises”, autors pētīs un detalizēti aprakstīs karadarbības, kuras risinājās uz sauszemes, jūrā un gaisā. 3. daļā „Okinavas kaujas iznākumi un tās sekas” tiks pētīts, tas kā beidzās nežēlīgā kauja par Okinavu. Autors apskatīs to, kādas bija Okinavas kaujas sekas. Uzmanība tiks pievērsta arī tam, kāpēc Okinavas kaujas beigās bija tik augsts mirstības, nāves rādītājs, vairāk nekā 200 tūkstoši cilvēku, no tiem vairāk kā 120 tūkstoši bija Okinavas salas iedzīvotāji. Bakalaura darbam ir 55 lappuses.

Title of bachelor research paper “Japan and the United States of America Battle for the Okinawa 1945: April 1 - June 22”. It is one of the largest and bloodiest battles which took place at the end of Second World War. It was one of the last battles of the Second World War. American and Japanese troops took part in the battle of Okinawa. They fought for their countries and their honor. The main participants in battle were Japanese 32nd army and American 10th army. The main person responsible for the Japanese 32nd army leader was General Mitsuru Ushijima (牛島 満, 1887.07.31.-1945.06.22.). The leader of American 10th army was Simon Bolivar Buckner Jr. (1886.07.18. – 1945.06.18.). United States troops wanted to conquer Okinawa archipelago lands. The large territorial are and geographical location of Okinawa would provide the opportunity to bring the threat imperial Japan itself. But there was another bigger reason - Americans were interested to make military bases in the future in the Pacific Ocean west side. A large area of the island also provides an opportunity to build military airfields. For these reasons, Americans attacked Okinawa. As a result number of death toll people was high, more than 200 thousand. Goal of research paper is to research battle of Okinawa acts of war and its process, research the tactics by American and Japanese army, pay attention to the Japanese kamikaze pilot’s tactical usage and research the reasons of large Okinawa inhabitant’s mortality rate. The work is divided into parts, sections and subsections. In the 1st part of “The processes before the bloody battle of Okinawa" bachelor author will research the preparation measures of United States of America and Japan’s battle for Okinawa. In the 2nd part: "The beginning of battle for Okinawa and its process" the author will research and describe the war actions in detail which took place on land, at sea and in the air. In the 3rd part: “Okinawa battle outcomes and its consequences" will be researched how ended brutal battle for Okinawa. The author will research what were the consequences of the battle for Okinawa. Also, it will be focused on the reasons why at the end of the Battle for Okinawa there was such a high mortality, the death of more than 200 thousand people, including more than 120 thousand inhabitants of the island of Okinawa. Bachelor research paper has 55 pages.
Japan and the United States of America Battle for the Okinawa 1945: April 1 – June 22
Keywords: Āzijas studijas; Kauja par Okinavu; Japāņu 32. armija; Amerikāņu 10.armija; Šuri aizsardzības līnijas; Mitsuri Ušidžima