No vermikomposta izolētu humīnskābju ietekme uz augu augšanu un fizioloģiskajiem parametriem - Jākobsons, Valdis (Latvijas Universitāte, 2013)
No vermikomposta izolētas humīnskābes tiek uzskatītas par vienu no galvenajām frakcijām, kas ietekmē auga ontoģenēzi. Darba mērķis bija novērot humīnskābju ietekmi uz augu attīstību, izmantojot dažādas fizioloģisko parametru raksturojošas metodes. Hlorofila daudzumu noteica ar Minolta SPAD – 502 hlorofilmetru, hlorofila a fluorescenci ar Handy PEA fluorescences analizatoru, oksidatīvo enzīmu aktivitāti noteica spektrofotometriski. Pēc iegūtajiem datiem novēroja, ka humīnskābes paaugstina hlorofila daudzumu SPAD vienībās, palielina augu svaigo un sauso masu, stimulē sakņu attīstību. Fotoķīmisko reakciju aktivitāti augstāku kā kontroles un ar humīnskābi apstrādātajiem variantiem, uzrādīja FeEDTA papildināts variants. Maģistra darbs izstrādāts LU Bioloģijas fakultātes Augu fizioloģijas laboratorijā, laika posmā no 2013. gada februāra līdz 2013. gada maijam.

Isolated from vermicompost humic acids are considered one of the main fractions in the developmental impact of the plant. The aim was to monitor the effects of humic acids on plant growth using various physiological parameters characterizing the method. Chlorophyll amount was determined by the Minolta SPAD - 502 chlorophyllmeter, chlorophyll a fluorescence with Handy PEA fluorescence analyzer oxidative enzyme activity was determined spectrophotometrically. According to the findings, we suggested that humic acids increases the amount of chlorophyll in SPAD units, increases plant fresh and dry mass, stimulates root development. Photochemical reaction activity higher than the control and humic variants showed added option treated with FeEDTA. Master's thesis developed in Faculty of Biology of Plant Physiology Laboratory, in the period from 2013 onwards. February by 2013. the end of May.
Effect of humic acids isolated from vermicompost on plant growth and physiological parameters
Keywords: Bioloģija