Vieglāka soda noteikšana nekā likumā paredzētais sods - Logina, Ilze (Latvijas Universitāte, 2012)
Krimināllikuma 49.panta regulējums nav pietiekami precīzs un viennozīmīgs, kas nenodrošina soda mērķa sasniegšanu. Šī iemesla dēļ, lai noteiktu taisnīgu sodu, piemērojot Krimināllikuma 49.pantu, nepieciešams pārzināt tiesu praksē nostiprinātās atziņas. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt vieglāka soda noteikšanas nekā likumā paredzētais sods regulējumu un piemērošanas galvenos principus. Ir nepieciešams noskaidrot būtiskākās teorētiskās atziņas un apkopot tiesu prakses nozīmīgākos piemērus, kā arī saskatīt problēmas saistībā ar Krimināllikuma 49.panta piemērošanu Latvijā. Autore aplūkos aktuālākās problēmas saistībā ar KL 49.panta piemērošanu, izvērtēs KL regulējumu, kā arī izteiks priekšlikumus soda mērķa efektivitātes palielināšanai. Atslēgvārdi: vieglāks sods, brīvības atņemšana, vadlīnijas, atbildība, vainīgā personība.

The ragulation of paragraph Nr. 49 of the Criminal Law is not enough precise and unequivocal, that often does not ensure consummation of the aim of punishemnt. For this reason, it is necessary to have a good knowledge of cognitions that are fixed in case law for application paragraph Nr. 49 of the Criminal Law in order to set a fair punishment. The aim of the bachelor work is to explore the regulation of imposition of a more lenient penalty than provided for by a law. It is necessary to clarify the most essential theoretical cognitions, and to summarize the most impotant examples of case law, and also to notice difficulties in connection with application of paragraph Nr. 49 of the Criminal Law. The author will deal with the most pressing problems in connection with application of paragraph Nr. 49 of the Criminal Law, will appraise the regulation of Criminal Law, as well as will propose about increase in effectivity of the aim of punishment. The keywords: more lenient penalty, deprivation of liberty, guidelines, liability, the guilty personality.
Setting up of a more lenient penalty than the penalty provided by law
Keywords: Juridiskā zinātne