Nodrošinātā kreditora tiesiskais statuss un tā problemātika maksātnespējas procesā - Jankavs, Ulvis (Latvijas Universitāte, 2012)
Pasliktinoties uzņēmējdarbības vides apstākļiem, valstī ir pieaudzis juridisko un fizisko personu maksātnespēju procesu skaits . Ekonomiskās krīzes rezultātā par nozīmīgu elementu Latvijas komercdarbības vidē kļuvis maksātnespējas process, jo šajā laikā būtiski pieaudzis to skaits. Spraigas konkurences apstākļos, kas ir viena no brīvās ekonomikas pazīmēm, vairāki uzņēmējdarbības subjekti un privātpersonas savu vēlmju un vajadzību nemitīgai apmierināšanai, nespēj izpildīt uzņemtās saistības, kas nenovēršami noved tos pie finansiālas mazspējas. Tas savukārt neizbēgami izraisa šo subjektu tiesisko attiecību sadursmi ar kredītu aizdevējiem, kuri atrodas ar parādnieku dažādu veidu tiesiskajās attiecībās, kā, piemēram, - kredītlīgumi, kredītlīnijas līgumi, galvinieka pakalpojumu (garantijas) līgumi u.c. Privāttiesiskās intereses sāk krustoties ar publiski tiesiskajām interesēm, kas bieži vien var nonākt konfliktā un pretrunās. Vēlme nodrošināt pozitīvu ekonomisko attiecību dinamiku rada vajadzību pēc bankrota tiesību efektīva tiesiskā regulējuma, kas radītu līdzsvaru starp privāttiesiskajām un publiski tiesiskajām attiecībām. Bankrota attiecību tiesiskā regulējuma uzdevums ir visai sarežģīts un komplicēts, ņemot vērā faktu, ka likumdevējam ir nepieciešams „balansēt” starp maksātnespējīgiem parādniekiem vai parādniekiem, kuriem ir apgrūtināta maksātspēja, un nevienlīdzīgā stāvoklī esošu kreditoru tiesībām un pienākumiem. Nodrošināto kreditoru statuss zinātniskajos darbos tiek pētīs salīdzinoši nenozīmīgi, lai raksturotu bankrota tiesiskā regulējuma līmeni kopumā. Nodrošināto kreditoru tiesiskais statuss tiek skatīts vai nu attiecībā uz atsevišķu bankrota tiesību procedūru un institūtiem, vai nu attiecībā uz atsevišķu parādnieku kategorijām. Pēc autora domām, pilnvērtīgu izpratni par nodrošināto kreditoru tiesībām parādnieka maksātnespējas vai apgrūtinātas maksātspējas gadījumā, kas atspoguļo to faktisko stāvokli attiecībās ar citiem bankrota procesa dalībniekiem, nevar iegūt, neskatot tos kopējā, tas ir, nenodrošinātā kreditora tiesiskā statusa sistēmā. Statusa kategorija ļauj pilnīgāk atbildēt uz jautājumu, kā kopumā un atsevišķi noregulēt nodrošināto kreditoru un nenodrošināto kreditoru stāvokli parādnieka maksātnespējas vai apgrūtinātas maksātspējas gadījumā. Ņemot vērā, ka viena darba ietvaros nav iespējams vispusīgi apskatīt visus gan ar nenodrošināto, gan nodrošināto kreditoru statusu un tiesībām saistītus problēmjautājumus, šajā darbā autors aplūkos tikai vienu no minētajiem kreditoru institūtiem, proti – nodrošinātos kreditorus. Lai arī nodrošināto kreditoru institūta daba un būtība Latvijā ir mazāk pētīta, tā ir ļoti svarīga, it īpaši sakarā ar strauju preču-naudas attiecību attīstību, parādnieku kredītsaistību izpildīšanas samazināšanu un jaunā Maksātnespējas likuma spēkā stāšanos.

In the condition of high competition, that is natural feature of market economy, some economic players are note able to fulfil taken obligations and that irreversibly leads them to financial weakness. This, in its turn, stirs up the collision of those parties that are in legal relations of all kinds with the debtor. Interests of private law cross interests of public law, and often enter into a conflict (contradiction) with them. Eager to provide positive dynamics of economic relations simultaneously with the necessity to find balance between interests of private law and public law calls for development of effective regulation in the field of bankruptcy law. The institution of bankruptcy law invokes strong interest among scientists. However its perfunctory and fragmented research prevents them from conclusions about the main feature in debtor’s bankruptcy or insolvency – the legal and actual status of secured creditor in case of debtor’s full bankruptcy or insolvency. It is not possible to gain the complete view on legal rights of secured creditor in case of full bankruptcy or insolvency of the creditor that reflects the creditor’s actual status relatively to other participants of bankruptcy relations without analysing these rights within the whole system of legal status of secured creditor. The category of this status shows the way towards common and individual regulation of creditor’s state in case of debtor’s bankruptcy or insolvency. Therefore this Document is dedicated to theoretical and empirical research of the problems that secured creditor is facing in case of debtor’s bankruptcy or insolvency, also this Paper aims to find the resolution of these problems, to formulate concrete solutions and suggestions on the improvement of secured creditor’s status in cases of debtor’s bankruptcy or insolvency that are regulated by the Insolvency law and other legal texts.
The secured creditor's legal status and problematical issues in insolvency proceedings
Keywords: Juridiskā zinātne