Politisko un sociālo faktoru ietekme uz Romas karaspēku agrās impērijas laikā (27.g.p.m.ē.- 284.g.) - Kuprēvičs, Niks (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darbā tiek aplūkota politisko un sociālo faktoru ietekme uz Romas karaspēku laika posmā no 27.g.p.m.ē. 284. gadam. Šajā laika posmā Romas karaspēks piedzīvoja ļoti būtiskas izmaiņas. Līdz ar to šī darba galvenais mērķis ir secīgi aplūkot divas faktoru grupas – politiskos un sociālos - un to ietekmi uz Romas karaspēku. Darbam aktualitāti piešķir tas, ka nav veikti pētījumi, kuros vienlaikus tiek aplūkoti gan politiskie faktori, gan sociālie faktori un to ietekme uz Romas karaspēku. Sociālo faktoru ietekme uz karaspēku ir pētīta reti un tikai atsevišķos gadījumos. Pētījuma rezultātā tiek iegūta aina par to cik liela nozīme bija poliskajiem un sociālajiem faktoriem uz Romas karaspēku un tā attīstības gaitu.

In this bachelor work the main objective is to study political and social factors and their impact on the Roman army in the time period from 27.BCE. to 284. In this time period Roman army experienced many important changes and because of that the main objective of this work is to sequentially analyze at political factors and social factors and their impact on the Roman army. This work is actual because there is no research done in which both political and social factor impact on the Roman army is analyzed. The impact of social factors is researched rarely and only in few cases. In the result of this work we can assess how big of a role was played by political and social factors on the Roman army and its development.
Political and Social Factor Impact on the Roman Army during the Early Imperial Period (27 BCE -284 CE)
Keywords: Vēsture; Romas impērija; Politiskie faktori; Sociālie faktori; karaspēks