Psiholoģiskās aizsardzības mehānismu dzimumu atšķirības pusaudžu vecumā - Zumente, Ieva (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba mērķis bija noskaidrot, psiholoģiskās aizsardzības mehānismu dzimumu atšķirības pusaudžu vecumā. Tika aptautāji 69 respondenti vecumā no 13 līdz 16 gadiem. Pētījumā tika izmantota saīsinātā Aizsardzības stilu aptauja Defense Style Questionnaire, (DSQ – 40), (Andrews, Singh, & Bond, 1993). Bakalaura darbā tika izpētīts un atbildēts uz pētījuma jautājumiem: vai pastāv dzimumu atšķirības starp psiholoģiskās aizsardzības mehānismu pielietošanu pusaudžu vecumā, kā arī tika noskaidrots kādi aizsardzības mehānismi statistiski nozīmīgi korelē pusaudžu vecumu zēnu un meiteņu grupās. Pētījuma rezultāti parādīja, ka pastāv statistiski nozīmīgas atšķirības vecuma un aizsardzības mehānismu savstarpējā saistībā zēnu un meiteņu grupās. Atslēgas vārdi: psiholoģiskās aizsardzības mehānismi, emociju regulācija.

The goal of the Bachelor Paper was to identify the gender differences of the psychological defense mechanisms in teenage years. 69 respondents between 13 and 16 years of age were questioned. For the research, the shortened Defense Bridges' questionnaire Defense Style Questionnaire (DSQ – 40), (Andrews, Singh, & Bond, 1993) was used. In the Bachelor Paper, the questions of the research were explored and answered: are there any gender differences of the application of the psychological defense mechanisms in the teenage age; it was also explored which defense mechanisms statistically correlate with the teenage age in the groups of boys and groups of girls. The results of the research showed that there are statistically significant differences in the interconnection between age and defense mechanisms among the groups of boys and groups of girls. Key words: psychological defense mechanisms, regulation of emotions.
Gender differences of the psychological defense mechanisms in teenage age/ among teenagers/ adolescents
Keywords: Psiholoģija; psiholoģiskās aizsardzības mehānismi; emociju regulācija.; psiholoģiskās aizsardzības mehānismi, emociju regulācija.; psiholoģiskās aizsardzības mehānismi, emociju regulācija.; psiholoģiskās aizsardzības mehānismi, emociju regulācija.