Kopēšanas pakalpojums bibliotēkās - autortiesiskais aspekts - Miza, Ilvija (Latvijas Universitāte, 2015)
Latvijas Republikas Autortiesību likumā ir iestrādāti punkti, kas ir saistīti ar taisnīgas reprogrāfiskās reproducēšanas īstenošanu, tomēr praksē atlīdzību izmaksāšana autoriem nenotiek. Pētījuma mērķis ir analizēt reprogrāfiskās reproducēšanas jautājumus regulējošo tiesisko bāzi un noskaidrot, kāpēc netiek īstenota Autortiesību likumā noteiktā atlīdzību izmaksāšana. Darba gaitā analizēti trīs starptautiskie dokumenti, Latvijas un četri citu valstu nacionālie autortiesību likumi, kā arī intervēti biedrības “LATREPRO” un Kultūras ministrijas pārstāvji. Pētījuma rezultāti parāda, ka problēma ar reprogrāfiskās reproducēšanas administrēšanu tiek risināta, jo biedrība “LATREPRO” ir saņēmusi atļauju, atbilstošā mantisko tiesību kolektīvā pārvaldījuma veikšanai, izstrādājusi atlīdzības sadales noteikumus un plāno iekasēt pirmās atlīdzības.

The Copyright Law of the Republic of Latvia includes rules about implementation of fair reprographic reproduction rights, however, in practise authors don’t get payment of remuneration. Aim of this research is to analyse the legal framework of reprographic reproduction rights and find out why isn’t paid the remuneration established in Copyright Law. There were analysed three international documents, Copyright Law of the Republic of Latvia and four other national copyright laws and interviewed representative of “LATREPRO” and Ministry of Culture. The results of the study show that the problem with reprographic reproduction rights administration is started to solve. “LATREPRO” has permission to perform collective management. Collective management organization has developed distribution rules and plans to collect the first compensations.
Photocopy service in libraries - an aspect of copyrights
Keywords: Komunikācijas zinātne; Autortiesības; Kopēšana; Reprogrāfiskā reproducēšana; Reprogrāfiskās reproducēšanas kolektīvais pārvaldījums; Mantisko tiesību kolektīvā pārvaldījuma organizācijas