Ilgtspējīgas korporatīvās pārvaldības principa ieviešanas kapitālsabiedrības valdes pienākumos Latvijā problemātiskie aspekti - Kārkliņa, Līna (Latvijas Universitāte, 2021)
Pasaulē lielu nozīmi ieguvis ilgtspējīgas attīstības jēdziens. Tas ietverts ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķos un Parīzes Nolīgumā, kam sekojis arī Eiropas Savienības aktīvs kurss pretī šo mērķu sasniegšanai. Kapitālsabiedrības un to valdes ieņem nozīmīgu lomu šo mērķu sasniegšanā, jo komercdarbības veikšanai ir tieša ietekme uz vidi, ekonomiku un sabiedrību. Valdes locekļu pienākumi, kas saistīti ar kapitālsabiedrības vadīšanu, šobrīd gan normatīvajā regulējumā, gan praksē maz atspoguļo aktuālās ilgtspējīgas korporatīvās pārvaldības tendences. Darbā tiks aplūkoti aktuālākie jautājumi, kas saistīti ar valdes locekļu pienākumiem ilgtspējīgas korporatīvās pārvaldības kontekstā, kā arī problemātika to piemērošanai Latvijā.

The concept of sustainable development has gained global importance. The development through the United Nations Sustainable Development Goals and the Paris Agreement has been followed by the European Union taking an active course towards pursuing these goals. Companies and their directors have a key role to play in achieving these goals, as doing business has a direct impact on the environment, economics, and society. The director’s duties related to managing company operations do not sufficiently support the current trends of sustainable corporate governance. This paper will address the most topical issues related to the director’s duties in the context of sustainability, as well as the problems related to their implementation in Latvia.
Problematic Aspects of Implementation of the Principle of Sustainable Corporate Governance in the Duties of a Corporate Board of Directors in Latvia
Keywords: Tiesību zinātne; ilgtspēja; korporatīvā pārvaldība; valdes locekļu pienākumi; kapitālsabiedrības intereses; vide