Duālās karjeras pāri – karjeras atbalsta ekspatriantu laulātajiem darba uzdevuma laikā novērtējums - Silberbauer, Katharina (Latvijas Universitāte, 2016)
Ar mērķi veidot starptautiskas karjeras ceļu personālam un sastopoties ar grūtībām atrast kvalificētus vietējos cilvēkus, uzņēmumi turpina sūtīt savus darbiniekus uz ārzemēm. Tomēr, duālo karjeru pāru skaita pieaugums ved pie zemas darbinieku mobilitātes. Tādejādi, šī promocijas darba mērķis ir viest skaidrību attiecībā uz priekšnosacījumiem, ietekmes faktoriem un veiksmīga duālās karjeras atbalsta darba uzdevuma laikā sekām. Empīriskie rezultāti balstīti uz aptaujas datiem, kas iegūti no ekspatriantiem, ekspatriantu laulātajiem un ekspatriantu menedžera lielā uzņēmumā naftas un gāzes industrijā. Autore apgalvo, ka hipotēze, ka atbalsts duālajai karjerai noved pie lielākas vēlmes pārcelties, ir apstiprināta. Pamatojoties uz pētījuma rezultātiem, personālvadības praktiķiem ir ieteikts izveidot vai pielāgot starptautisko darba uzdevumu vadlīnijas, lai tās atbilstu duālās karjeras pāru vajadzībām. Atslēgvārdi: starptautiskie darba uzdevumi, duālā karjera, ekspatrianti, darba un ģimenes konflikts

Driven by international career paths and difficulty finding qualified local people, companies continue to send staff abroad. However, the increase in dual-career couples leads to low employee mobility. Hence, it is the purpose of this thesis to shed light on the prerequisites, influencing factors and consequences of successful on-assignment dual-career support. The empirical findings are based on survey data from expatriates, expatriate spouses and the Expatriate Manager of a large organization in the oil & gas industry. The author argues in favor of the hypothesis that dual-career support leads to increased relocation willingness. However, the findings suggest that dual-career support will not have the same outcome for every couple, as the individual backgrounds are very different and not all concerns can be overcome by dual-career support, HR practitioners are advised to set up or adjust their international assignment guidelines to fit the needs of dual-career couples. Keywords: international assignments, dual-career, expatriates, work-family conflict;
Dual-career couples - an evaluation of on-assignment career support for expatriate spouses
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Vadībzinātne [angļu val.]; Vadībzinātne; Vadība, administrēšana un nekustamo īpašumu pārvaldība