Pieaugušo piesaistes stilu, stresa, trauksmes un depresijas simptomu saistība ar miega traucējumiem - Paegļkalne, Marta (Latvijas Universitāte, 2020)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot, kādas saistības pastāv starp pieaugušo piesaistes stiliem, stresa, trauksmes, depresijas simptomiem un miega traucējumiem. Pētījumā piedalījās 138 respondenti, vecumā no 18 līdz 70 gadiem (M= 32, 39). Darbā tika izmantota attiecību stilu aptauja, Aiovas miega traucējumu aptauja, depresijas, trauksmes un stresa skala. Pētījuma rezultātā tika noskaidrots, ka izvairīgi bailīgais piesaistes stils uzrāda statistiski nozīmīgu pozitīvu saistību ar bezmiegu un gurdumu. Pārņemtais piesaistes stils uzrāda statistiski nozīmīgu pozitīvu saistību ar miega paralīzi un miega halucinācijām. Stresa, trauksmes un depresijas simptomi uzrāda statistiski nozīmīgas saistības ar sešiem no astoņiem miega traucējumiem un piedalās sešu miega traucējumu prognozēšanā. Tikai izvairīgi bailīgais un pārņemtais piesaistes stils piedalās miega traucējumu prognozēšanā.

The aim of this study was to find out about associations between adult attachment styles, stress, anxiety, depression symptoms, and sleep disturbances. The study had 138 participants, ages 18 to 70 (M= 32, 39). There were used relationship styles questionnaire, Iowa sleep disturbances inventory, depression anxiety stress scales. The results of the study showed that there is a statistically significant positive association between fearful-avoidant attachment style and insomnia, lassitude. There is a statistically significant positive association between preoccupied attachment style and sleep paralysis, sleep hallucinations. Stress, anxiety, depression symptoms showed a statistically significant positive association with six out of eight sleep disturbances and participates in the prediction of six sleep disorders. Only fearful-avoidant and preoccupied attachment style participate in the prediction of sleep disturbances.
Associations Between Adult Attachment Styles, Stress, Anxiety, Depression Symptoms and Sleep Disturbances
Keywords: Psiholoģija; pieaugušo piesaiste; miega traucējumi; stress; trauksme; depresija