Otrklasnieku angļu valodas mācību process - Laizāne, Jevgenija (Latvijas Universitāte, 2008)
Mūsdienās angļu valoda ir internacionālā valoda, kurai ir liela ietekme visā pasaulē. Parasti angļu valoda ir nepieciešama, lai nopelnītu naudu, studētu, strādātu un ceļotu. Tāpēc angļu valoda tiek apgūta sākot ar otro klasi vairākās Rīgas vidusskolās, lai skolēns jau būtu pakļauts valodas iedarbībai. Angļu valodas mācību process skolā ir divpusēji aktīva dinamiska sistēma: skolotājs māca un skolēns mācās. Pilnvērtīgi rezultāti iespējami tikai tad, ja ir nodrošināta abu pušu mērķtiecīga aktivitāte. Šī aktivitāte ir sekmīgi nodrošināta un tā nevar pastāvēt bez mācību procesa veicinošiem faktoriem: izziņas intereses un skolotāja vērtējuma, skolēna pašvērtējuma un pozitīvi emocionālā komforta angļu valodā. Maģistra darbā tiek apskatīts arī jaunākais skolas vecumposms, kuram piemīt sevišķas individuālās īpatnības, tādas kā: dažāds prasmju un iemaņu, kā arī dotību līmenis, lielā fiziskā aktivitāte, nostiprinās izziņas darbības – uzmanība, atmiņa un iztēle, domāšanas un runas procesi. Turklāt maģistra darbs sastāv no 3 nodaļām un 9 apakšnodaļām. Empīriskajā pētījumā piedalījās divas otrās klases, kopumā divdesmit skolēni, un piecpadsmit angļu valodu un piecpadsmit sākumskolu skolotājas. Skolēnu strukturētas intervijas rezultāti ļauj secināt, ka izziņas interese ieņem svarīgu vietu otrklasnieku dzīvē. Ja tā nepastāvētu, diez vai skolēni vēlētos apgūt jaunu valodu. Otrklasniekiem pastāv liela ziņkāre par vairākām tēmām šajā priekšmetā. Tomēr vērtējums ir ļoti svarīgs skolēnu sasniegumu mērinstruments. Skolotāja vērtēšanas daudzveidība ir būtiska otrās klases skolēnam, jo tā rosina skolēnu mācīties un atspoguļo viņa sekmes. Otrklasniekam patīk sevi vērtēt, t.i., izlikt pašvērtējumu, kuru vēlāk var salīdzināt ar skolotāja vērtējumu. Emociju dažādība veicina skolēna vēlēšanās aktīvi piedalīties stundā un mācīties. Skolotāju aptaujas rezultāti apskatīja mācību procesa veicinošus faktorus – izziņas intereses, skolotāja vērtējuma, skolēna pašvērtējuma un pozitīvo emociju veidošanās – biežuma pielietošanu mācību procesā. Abas skolotāju grupas, angļu valodas skolotājas un sākumskolas skolotājas, savā profesionālajā darbībā bieži un reti pielieto iepriekš minētus mācību procesa veicinošos faktorus, jo to izmantošana galvenokārt ir atkarīga no mācību tēmas, uzdevumiem, stundas mērķa utt.

The contemporary English language is the international language that has a great influence over the entire world. The English language usually is a passport to money, studies, job and travelling. That is why the language is acquired already from the second form in many Riga secondary schools. It is done so that the learner can be earlier exposed to the language influence. The process of learning English is a mutual active dynamic system in the school: the teacher teaches and the learner learns. The wholesome results are possible only then when the aim-oriented activity is provided by two sides. This activity is successfully provided in the English language. It cannot exist without the learning process’s coefficients: the cognitive interest and the teacher’s evaluation and the learner’s self-evaluation and positive emotional comfort. What is more, the school age is examined. It has got several individual features, such as: different level of skills and abilities, great physical activity and consolidation of the cognition operations, such as memory, imagination, thinking and speech organs. The Master Paper consists of three chapters and nine subchapters. Twenty school learners of two second forms and fifteen English teachers and fifteen primary school teachers took part in the empirical research. The results of the structural second form learners’ interview reflect that the learning motive, the cognitive interest, take an important place in the life of the second learner. If it was not, they would not acquire the English language. The second former has great curiosity about several themes in this subject. The diversity of the teacher’s evaluation is important for the learner as it facilitates the learning and reflects his/her progress. In addition, the variety of emotions facilitates the desire of the learners to take an active part in the lesson. The results of teachers’ questionnaire deal with the learning process’s coefficients, such as the cognitive interest, the teacher’s evaluation, the learner’s self-evaluation and the creation of the positive emotions, and their frequency of usage in the learning process. Two teachers’ groups, the English language teachers and the primary school teachers, often and seldom use the above mentioned coefficients because their usage mainly depends on the theme of the lesson, aim and exercises.
The English Language Learning Process of the Second Form Learners’
Keywords: Pedagoģija