Pašvaldību un valsts institūciju interneta resursi: iedzīvotāju rīcībspējas nodrošināšanas aspekts - Koleča, Inga (Latvijas Universitāte, 2006)
Maģistra darbs „Pašvaldību un valsts institūciju interneta resursi: iedzīvotāju rīcībspējas nodrošināšanas aspekts” veidots ar mērķi noskaidrot, vai Latvijas valsts pārvaldes institūciju – pašvaldību un ministriju interneta resursi ir pietiekami attīstīti un kā tie tiek izmantoti, proti, - vai tie tiek izmantoti iedzīvotāju interesēs kā informatīvais resurss un resurss iedzīvotāju rīcībspējas nodrošināšanai un palielināšanai vai institūcijas interesēs savas informācijas publicēšanai, tēla un popularitātes veidošanai. Darbs strukturēts divās daļās. Pirmajā – teorētiskajā daļā tiek aplūkoti faktori, kas ietekmē cilvēka rīcības iespējas - tīkla sabiedrības veidošanās, virtuālās kopienas, jauno tehnoloģiju ietekme uz demokrātijas attīstību, virtuālās valsts pārvaldes piedāvātās un nodrošinātās indivīdu rīcības iespējas. Otrajā daļā kvantitatīvi un kvalitatīvi analizēti dažādu līmeņu Latvijas valsts pārvaldes institūciju – pašvaldību un ministriju mājas lapas/portāli tādās kategorijās kā saturs, saitējums, interaktivitātes iespējas, formālie raksturojumi un vizualitāte un dizains un skaidroti indivīda rīcībspējas nodrošināšanas kontekstā. Atslēgas vārdi: cilvēku rīcībspēja, pārvaldība, internets

The Master’s paper „Internet resources of local governments and state institutions: the aspect of providing inidvidual capability” investigate how developed are internet resources of Latvian institutions of state administration. Author is interested also in the purpose how institutions of state administrations in different level – ministries and local governments – are using their homepages - in interests of citizens like resource of information and development of capability or in interests of state administration for distribution and providing own information and formation of good image of state institutions. The paper consist of two parts. First one look to the main factors which influence possibilities of inidvidual capability development for example formation of network society, different virtual communities, impact to democracy etc. In the second part of this paper author in quantitive and qualitive ways analyze internet resorces of Latvian state institution. Analyze is made in different categories like content, interactivity, links, formal characteristics and are explained in aspect of individual capability providing. Key words: human capability, government, internet
Internet resources of local governments and state institutions in Latvia: the aspect of providing individual capability
Keywords: Komunikācijas zinātne