Darbibas vārda ciešamā kārta un valodas normēšana - Freimane, Liene (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba Darbības vārda ciešamā kārta un valodas normēšana mērķis ir analizēt ciešamo kārtu, tās nozīmi un lietojumu normatīvā aspektā mūsdienu latviešu valodā. Darbā ir aplūkota ciešamā kārta latviešu valodā, pētītas tās funkcijas tekstā dažādās formās un valodas stilos. Darba ietvaros apkopoti latviešu valodas korpusos atrodamie ciešamās kārtas piemēri, kuros meklētas iezīmes un neprecizitātes tās lietojumā. Pētnieciskajā darbā analizētas ciešamās kārtas formas ar darītāju jeb agensu, konstrukcijas ar netiešo objektu, formas vajadzības izteiksmē, kā arī citi latviešu valodas korpusos atrastie piemēri, kuros šīs formas lietotas tulkojumu ietekmē. Bakalaura darbā autore centusies rast cēloņus nepilnīgam ciešamās kārtas lietojumam mūsdienu valodā.

The goal of the bachelor’s paper Passive voice of verb and language standardization is to analyse passive voice, its meaning and usage from normative aspect in modern Latvian. The paper takes a closer look at passive voice in Latvian, and studies its functions in different forms and language styles. The paper comprises a set of examples of passive voice found in Latvian language corpuses where inconsistencies in its usage can be found. The paper analyses examples of passive voice with an agent, indirect object, forms in debitive mood as well as other examples found in the corpuses of the Latvian language where these forms have been used under the influence of the source language in translations. In the bachelor’s paper the author has tried finding causes behind substandard usage of passive in modern Latvian.
Passive voice of verb and language standardization
Keywords: Filoloģija; kārtas kategorija; darāmā kārta; ciešamā kārta; darbības subjekts; darbības objekts