Narcisma saistība ar manipulatīvu stratēģiju izmantošanas biežumu attiecībās - Gaļickis, Vladislavs (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbā pētīta narcisma personības iezīmes saistība ar manipulācijas stratēģiju izmantošanas biežumu romantiskās attiecībās, izmantojot NPI-13 un MATRRESS aptauju adaptācijas. Analizēti dati no 52 respondentiem vecumā no 18 līdz 74 gadiem. Rezultāti parādīja, ka kopējais narcisma līmenis statistiski nozīmīgi pozitīvi korelē ar manipulācijas stratēģiju izmantošanu. Darbs sniedz ieguldījumu izpratnē par personības iezīmju nozīmi attiecību dinamikā un var būt noderīgs psihologiem un attiecību pētniekiem.

The bachelor thesis investigates the relationship of the narcissistic personality trait with the frequency of manipulative strategies in romantic relationships using adaptations of the NPI-13 and MATRRESS questionnaires. Data from 52 respondents aged 18 to 74 years were analyzed. The results showed that the overall level of narcissism was statistically, significantly and positively correlated with the use of manipulative strategies. The work contributes to the understanding of the role of personality traits in relationship dynamics and may be useful for psychologists and relationship researchers.
The Relationship Between Narcissism and the Frequency of Using Manipulative Strategies in Relationships
Keywords: Psiholoģija; Narcisms; Manipulācija; Romantiskās attiecības; Personības iezīmes