Lokālā gingivīta novērtēšana izmantojot fotonikas metodes - Balode, Paula (Latvijas Universitāte, 2021)
Izpētes objekts Šis pētījums tika veikts attēlveides fotopletizmogrāfijas metodes izvērtēšanai aplikuma inducēta gingivīta novērtēšanai zobārstniecībā. Izmantotā pieeja balstās uz smaganu perfūzijas izmaiņu reģistrāciju iekaisuma apvidū, telpiski attēlojot perfūziju tā saucamajā perfūzijas kartē. Pētījuma metodoloģija Šajā pilot pētījumā piedalījās astoņi dalībnieki. Attēlveides fotopletizmogrāfijas signāla divu minūšu ilgi ieraksti no gingivīta ietekmētajiem un neskartajiem apvidiem tika uzņemti un fotopletizmogrāfiskās pefūzijas kartes aprēķinātas izmantojot šim mērķim radītu programmatūru, kas veidota uz Matlab bāzes. Rezultāti Visiem pētījumā iesaistītajiem dalībniekiem gan no veselajiem, gan iekaisuma skartajiem smaganu apvidiem tika iegūts kvalitatīvs fotopletizmogrāfijas signāls, kas pārsniedza “bioloģiskā” trokšņa līmeni. Turklāt gingivīta skartajos apvidos (1.03 ± 0.62 r.v.) perfūzijas indekss bija par 36.52% ± 17.05% zemāks nekā veselajos smaganu apvidos (1.65 ± 0.78 r.v.). Secinājumi Attēlveides fotopletizmogrāfijas metode var tikt potenciāli izmantota aplikuma izraisīta gingivīta novērtēšanai zobārstniecībā. Atslēgvārdi Fotopletizmogrāfija, attēlveides fotopletizmogrāfija, bezkontakta fotopletizmogrāfija, lokalizēts gingivīts, mikrovaskulatūra, perfūzija.

Subject of research The present study is devoted to assessment of feasibility of imaging photoplethysmography on evaluation of plaque induced gingivitis in dental office setting. This approach is based on detection of alterations of gingival perfusion in affected region, providing spatial distribution of blood perfusion - so called perfusion map. Research methodology Eight subjects were enrolled into this pilot study. Two-minute long recordings of the imaging photoplethysmography signal from gingivitis affected and unaffected regions were captured and photoplethysmographic perfusion maps computed offline using custom designed MATLAB based software. Results It was possible to acquire reliable photoplethysmography signal for all enrolled participants. The intensity of photoplethysmography signal exceeded biological zero in both unaffected and gingival inflammation regions. Hence perfusion index was 36.52% ± 17.05% lower in gingivitis affected region (1.03 ± 0.62 a.u.) in comparison to intact gingiva (1.65 ± 0.78 a.u.). Conclusion Remote photoplethysmography technique has a potential use for evaluation of plaque induced gingival inflammation in dental office setting. Key words Remote photoplethysmography, imaging photoplethysmography, contactless photoplethysmography, localized gingivitis, microvasculature, perfusion.
The Assessment of Localized Gingivitis Using Photonic Technique
Keywords: Medicīna; Fotopletizmogrāfija; attēlveides fotopletizmogrāfija; bezkontakta fotopletizmogrāfija; lokalizēts gingivīts; mikrovaskulatūra