Integrācijas ietekme uz Eiropas vienoto elektroenerģijas tirgu - Kornijenko, Imants (Latvijas Universitāte, 2024)
Pēdējās desmitgadēs Eiropas Savienība ir mēģinājusi izveidot vienotāku elektroenerģijas tirgu. Sākotnējais piedāvājums apvienot Eiropas enerģētikas tirgus tika izvirzīts 1988. gadā. Galvenā ideja bija sasniegt divus mērķus: palielināt uzņēmumu enerģijas ražošanas efektivitāti, vienlaikus saglabājot drošu piegādi un mazinot pieaugošo un neilgtspējīgo enerģijas izdevumu pieaugumu. Rezultāts ietvēra enerģētikas nozares integrāciju, saskaņošanu un ierobežojumu atcelšanu. Šīs izmaiņas ietekmēja gan valsts, gan pasaules elektroenerģijas tirgus. Kopš šī perioda ir pagājis ievērojams laiks, tomēr problēmas joprojām pastāv tādā pašā veidā, proti, pārmērīgas izmaksas, neaizsargātība pret pēkšņiem traucējumiem un pārmērīga atkarība no energoapgādes. Maģistra darbs apgalvo, ka, lai stiprinātu sistēmas noturību pret neparedzētiem traucējumiem, ir jāpilnveido esošais tirgus dizains un jāpalielina patērētāju iesaistīšanās tirgū, vienlaikus veicinot investīcijas atjaunojamos avotos. Lai atbildētu uz pētījuma jautājumu, ES enerģijas tirgi sākotnēji tika analizēti, izmantojot korelācijas pieeju, kas apstiprināja plašo tirgu integrāciju un dalībvalstu nozīmīgu savstarpējo atkarību. Turklāt tika izmantota hibrīda SWOT-AHP pieeja, lai precīzi noteiktu jomas, kurām jāpievērš uzmanība. Pamatojoties uz SWOT-AHP analīzes rezultātiem, tika formulēti priekšlikumi augstākajai izpildinstitūcijai Eiropas Komisijai. Galvenie priekšlikumi ir: a) uzlabot klientu līgumu slēgšanu ilgtermiņā un īstermiņā; b) piedāvāt pārredzamu sistēmu zaļajiem ieguldījumiem; c) uzlabot sistēmu nākotnes vajadzību prognozēšanas politiku. Eiropas Savienībai un tās dalībvalstīm enerģētikas krīzes laikā jāapvienojas, lai izmantotu iespēju pārstrukturēt elektroenerģijas tirgus struktūru.

In recent decades, the European Union has tried to establish a more unified power market. The initial proposition to merge European energy markets was put up in 1988. The idea aimed to achieve two primary goals: increasing the efficiency of energy production of companies while maintaining a reliable supply and mitigating the escalating and unsustainable increase in energy expenses. The outcome involved the integration, harmonisation, and deregulation of the energy industry. These modifications impacted both national and global electrical markets. Considerable time has elapsed since that period, nevertheless, the issues persist in a same manner, namely including excessive costs, vulnerability to sudden disruptions, and excessive reliance on energy supplies. The thesis argues that strengthening system resilience to unforeseen disruptions necessitates improving the existing market design and increasing consumer engagement in the market, while also promoting intelligent investment in renewable sources. To answer the research question, the EU energy markets were initially analysed applying the correlation approach, which validated the extensive integration of the markets and the robust interdependence across member states. Furthermore, a hybrid SWOT-AHP approach was employed to pinpoint areas necessitating focus. Proposals were formulated for the European Commission, the highest executive body, based on the findings of the SWOT-AHP analysis. The main proposals are a) to improve customer contracting in the long-term and short terms; b) to offer a transparent framework for green investments; c) to improve policy of predicting systems future needs. European Union and its Member States should unite during period of energy crisis to seize the opportunity to restructure electrical market structure.
Integration Effects on the European Single Market in Electricity
Keywords: Ekonomika; Elektroenerģija; Enerģētiskā krīze; Eiropas integrācija; Elektroenerģijas direktīvas; Elektroenerģijas tirgus dizains