Par emigrācijas (no Liepājas uz Kanādu) demogrāfisko ietekmi laika posmā no 1906. līdz 1914. gadam - Česters, Džefrijs Samuels (Latvijas Universitāte, 2021)
Darbā tiek apskatīta emigrācijas plūsma no Krievijas Impērijas uz Kanādu caur Libau (mūsdienās – Liepāju) ostu laika posmā no 1906. – 1914. gadam, kad starp Libau un Ziemeļameriku bija tieša jūras ceļu satiksme. Pētījuma pamatā ir oriģinālie kuģniecības manifesti, kas tiek salīdzināti un pretstatīti akadēmiskajiem pētījumiem par dažādām emigrantu grupām Kanādā. Pieejamie dati par galvenajām etniskajām grupām astoņu gadu posmā tiek salīdzināti, pretstatīti un papildināti ar aptaujāto emigrantu, kas emigrējuši no Krievijas Impērijas uz Kanādu šajā laika posmā, pēcteču teikto un Libau ostas apstākļu analīzi šīs emigrācijas laikā, kas balstīta šī laika krievu, britu, amerikāņu, ebreju un latviešu tiešajos datu avotos, sniedzot plašu un daudzpusīgu skatījumu par migrācijas stāstiem gan no mikro, gan makro līmeņa skatupunkta.

To shed light on the flow of emigrants from the Russian Empire to Canada through the port of Libau (modern day Liepaja) from 1906-1914 when there was direct navigation between Libau and North America. This will be researched using original shipping manifests from the Canadian national archives, comparing and contrasting this with academic research on the various emigrant groups in Canada. The data available regarding the main ethnic groups over the 8-year timeframe will be compared and contrasted and supplemented with a survey of the descendants of emigrants from the Russian Empire to Canada within this timeframe, and analysis of the conditions of the port of Libau at the time of this emigration, based on Russian, British, American, Jewish and Latvian primary sources from the era, offering a wide and multifaceted insight into the stories of migration from a macro and micro level.
On the demographic impact of emigration from Libau to Canada from 1906-1914
Keywords: Baltijas jūras reģiona studijas; Emigration; Demographics; Russian Empire; Canada; Latvia