Jauna tipa D - veida endoprotēzes pētniecība pacientiem ar vēdera aortas aneirismām - Vērzemnieks, Kalvis (Latvijas Universitāte, 2023)
Jauna tipa D-veida endoprotēze ir balondilatējama endovaskulāra ierīce, kuras pētniecība norisinās Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcā (PSKUS) kopš 2014. gada. Vēdera aortas aneirisma (VAA) ir viena no dzīvībai bīstamākajām aneirismālām deģenerācijām, kura pozitīvas simptomātikas un vizuālās diagnostikas izmeklējumu gadījumā, korelē ar ruptūras, un līdz ar to dzīvībai bīstamas asiņošanas risku.

The new D-shape endograft is a balloon-expandable device that consists of 2 bilateral aortic endografts and 2 iliac endografts, and its research takes place in Pauls Stradiņš Clinical University Hospital (PSKUS) since 2014. The purpose of the D-shape endograft is to exclude aneurysm from the circulation and to reduce intra-aneurysmal pressure for patients with infrarenal AAA.
New D -shape endoprosthesis for patients with abdominal aortic aneurysms
Keywords: Medicīna; Vēdera aortas aneirisma; VAA; Endovaskulāra aortas rekonstrukcija; EVAR; AAA