Dzimumu līdztiesības Eiropas Savienības postsociālistisko valstu parlamentos - Grīnhofa, Maija (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darba tēma ir „Dzimumu līdztiesības Eiropas Savienības postsociālistisko valstu parlamentos”. Darba mērķis ir izpētīt sieviešu pārstāvniecības situāciju piecu vēlēšanu laikā un izvērtēt institucionālo vēlēšanu faktoru – vēlēšanu sistēmas, likumā noteikto kvotu, sieviešu vēlēšanu tiesību ilguma, kandidāšu īpatsvara, vēlēšanu sarakstu un vēlēšanu apgabalu lieluma – ietekmi uz dzimumu līdztiesību situāciju Eiropas Savienības postsociālisma valstīs. Darba gaitā tiek salīdzināti sieviešu pārstāvniecības rādītāji 11 valstīs piecu vēlēšanu gaitā ar sešu institucionālo vēlēšanu faktoru klātbūtni. Kopumā darbā izvirzītais mērķis ir sasniegts un piecas no sešām hipotēzēm ir pierādījušās, jo ir redzama institucionālo vēlēšanu faktoru ietekme uz sieviešu pārstāvniecību Eiropas Savienības postsociālistisko valstu parlamentos. Atslēgvārdi – sieviešu pārstāvniecība, postsociālisma valstis, institucionālie vēlēšanu faktori.

The topic of this bachelor thesis is „Gender equality in national parliaments in European Union post-socialist countries”. The aim of the study was to research women’s representation in the last five elections and to assess the effect of structural factors – electoral systems, legal gender quotas, years since women’s suffrage, the proportion of female candidates on candidate lists, type of candidate list and district magnitude – on gender equality in European Union post-socialist countries. In this paper six structural factors are compared against women’s representation in 11 countries in the last five elections. Overall the objective was reached and five out of six hypotheses were proven, because in European Union post-socialist countries the relationships between women’s representation and structural factors were visible. Key words – women’s representation, post-socialist countries, institutional factors.
Gender equality in national parliaments in European Union post-socialist countries
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)