Tekstu anotēšana 9. klases skolēnu angļu valodas lasīšanas prasmes veicināšanai - Rīdere, Evita (Latvijas Universitāte, 2025)
Lasītprasme ir nozīmīgs svešvalodu apguves komponents. Tomēr valodas apguvējiem lasīšana var sagādāt grūtības. Tāpēc šī pētījuma mērķis bija izpētīt, kā tekstu anotēšana var palīdzēt veicināt 9. klases skolēnu lasīšanas prasmi angļu valodā. Lai sasniegtu mērķi, tika veikts gadījuma pētījums. Izmantotās datu ieguves metodes bija anketa skolēniem, intervija valodu skolotājiem un temata noslēguma pārbaudes tests. Tika atklāts, ka tekstu anotēšana palīdz uzlabot 9. klases skolēnu lasīšanas prasmi angļu valodā, piemēram, atrast atslēgas vārdus, formulēt galveno domu un apkopot tekstu. Pētījumā uzsvērta pašrefleksijas un regulāras un konsekventas lasīšanas uzdevumu veikšanas nozīme lasīšanas prasmes veicināšanā.

Reading skills are a vital component in foreign language acquisition. However, reading can be challenging for language learners. Thus, the aim of this research was to explore how text annotation can help to facilitate Grade 9 students’ reading skills in the English language. To achieve the aim, a case study was carried out. The used data collection methods were a student questionnaire, an interview with language teachers, and an achievement test on reading skills. It was discovered that text annotation helps to improve Grade 9 students’ English reading skills, such as finding keywords, formulating the main idea, and summarizing the text. The study emphasizes the value of self-reflection and regular and consistent reading practice in facilitating reading skills.
Text Annotation to Facilitate Grade 9 Students’ English Reading Skills
Keywords: Izglītības zinātnes; lasīšanas prasme; kritiskā lasīšana; lasītprasmes vērtēšana; tekstu anotēšana; 9. klases skolēni