Apgabaltiesas loma kriminālprocesos, kuros nav paredzēta pārsūdzība augstākas instances tiesā - Zonne, Katrina (Latvijas Universitāte, 2020)
Kriminālprocesa likumā ir regulēta atsevišķu kategoriju lietu izskatīšana, kurā ietilpst četri dažādi procesi, bet kuru regulējums attiecībā uz pārsūdzības iespējām ir krietni atšķirīgs. Maģistra darba mērķis ir noskaidrot apgabaltiesas kā apelācijas instances tiesas lomu un nozīmīgumu procesos, kuros nav paredzēta pārsūdzība Augstākajā tiesā kā kasācijas instances tiesā. Uzdevums ir izpētīt pārsūdzības institūta vispārīgo raksturojumu, izvērtējot to kopsakarā ar procesiem, kuros ir ierobežotas pārsūdzības iespējas, kā arī ar kriminālprocesa principu – “Tiesības uz lietas izskatīšanu tiesā”, noskaidrot problēmjautājumus un rast tiem iespējamus risinājumus. Darba rezultātā autore konstatēja apgabaltiesas tiesnešu individuālo pieeju tiesību normu piemērošanās, un līdz ar to arī secināja, ka Kriminālprocesa likumā ir daži nenoregulēti jautājumi, attiecībā uz apskatīto tematu, un kuriem ir nepieciešami precizējumi Kriminālprocesa likumā.

The criminal proceedings law regulates the handling of individual categories of cases, which includes four different processes, but the regulation of appeal options varies considerably. The aim of the Master’s work is to clarify the role and importance of the Regional Court as the Court of Appeal in proceedings which do not provide for an appeal before the Supreme Court as the Court of Cassation. The task is to examine the general nature of the appeals institute by assessing it in the context of proceedings with limited possibilities for redress, as well as the principle of criminal proceedings entitled “right to judicial proceedings”, to identify issues and find solutions for them. As a result of the work, the author identified the adjustment of the rules of law for the individual access of the regional court judges, and therefore concluded that the Criminal Procedure law contains some non-regulated issues regarding the subject under consideration, and which require clarification in the Criminal Procedure Law.
The role of appeal courts in a proceeding, without for an appeal to a higher court
Keywords: Juridiskā zinātne; atsevišķu kategoriju lietas; apgabaltiesas loma; apelācijas instance; tiesības uz lietas izskatīšanu tiesā; pārsūdzība