Cietušā procesuālais stāvoklis kriminālprocesā - Golinejs, Jevgēnijs (Latvijas Universitāte, 2008)
Bakalaura darba mērķis ir apskatīt cietušā procesuāla statusa būtību, kā arī to regulējumu. Darbu aktualitāti pamato tas, ka KPL ir stājies spēkā tikai 2 gadus atpakaļ un joprojām ir aktuāls jautājums par likuma pirmo gadu piemērošanas problēmām Krimināltiesību un Kriminālprocesa tiesību zinātnē. Darbā tiek apskatītas un salīdzinātas ar citām valstīm cietušā tiesības, pienākumi, garantijas un tā kriminālprocesuālais statuss. Atbilstoši izvēlētam bakalaura darba tematam autors vēlas atspoguļot cietušā nozīmīgumu kriminālprocesa uzsākšanas etapā, noziedzīgu nodarījumu izmeklēšanas un iztiesāšanas procesā. Bakalaura darba mērķis ir izklāstīt augstāk minēto tēmu, kas skar cietušās personas vispārējo raksturojumu, cietušā pārstāvības noteikumus, cietušā tiesības kriminālprocesā un ar šo jautājumu saistītām problēmām ar dažādu autoru viedokļu palīdzību. Pie tam, bakalaura darba ietvaros, autors izvertē spēkā esošu likumu „Par valsts kompensāciju cietušajam” un tā problemātiku, kā arī piedāva savus risinājumus likuma grozīšanai. Kā arī bakalaura darbā tiek piedāvāti risinājumi Kriminālprocesa likuma uzlabošanai ņemot par piemēru ārzemju likumus un normas.

Thesis of the bachelor diploma paper is “The procedural status of injured party in criminal procedure”. The diploma paper consists of preamble and three chapters, conclusion, summary, as well as the used sources, bibliography and appendix. In order to outline thesis of the bachelor diploma paper, the author focuses on the following issues, e.g. to establish the judicial features of injured party, to specify the persons entitled to represent the injured party in criminal procedure, to review the injured party rights within the pretrial investigation and trial stage, the obligations of injured party, as well as the indemnity procedure of tort caused in offence to injured party within the Criminal procedure law. The diploma paper discloses different opinion and references of criminal procedure specialists concerning the procedural status of injured party in criminal procedure and problems in connection with security of injured party rights, as well as analyzes the related laws and specific criminal procedures.
The procedural state of a suffered person
Keywords: Juridiskā zinātne