Sievietes laiktelpa R. Ezeras prozā - Pugoviča, Līva (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darba tēma ir „Sievietes laiktelpa R. Ezeras prozā”. Tās izvēli noteica vēlme tuvāk iepazīt R. Ezeras daiļradi. Šobrīd tiek pārizdoti atsevišķi R. Ezeras darbi, tomēr nav veikti jauni pētījumi par R. Ezeru. Maģistra darba mērķis – analizēt R. Ezeras romānu „Zemdegas”, „Nodevība” un „Varmācība” sieviešu tēlu laiktelpu. Darbam tiek izvirzīta hipotēze, ka laiktelpa R. Ezeras romānos „Zemdegas”, „Varmācība un „Nodevība” ir tieši saistīta ar sieviešu tēlu harmoniju. Darba teorētisko bāzi veido M. Bahtina, M. Eliādes, I. Kanta, B. Tabūna uzskati par laiktelpu. Darbā apskatītas arī kritikas periodikas izvedumos un teorētiķu pētījumi par harmoniju (K. G. Jungs, Ž. F. Liotārs u.c.). Secināts, ka var izdalīt publisko un individuālo laiktelpu. Nozīmīgākie ir ceļa, gadalaiku, upes un meža hronotopi. Apstiprināta darba hipotēze. Atslēgas vārdi – Regīna Ezera, laiktelpa, harmonija, sieviete, proza

Masters thesis title is „Women’s Chronotope in the Prose of R. Ezera”. The choice of topic was determined by interest in deeper analysis of R. Ezera’s prose. Today certain works of R. Ezera are re-published, however no new research of her work is done. The purpose of masters thesis is to analyse the female characters’ chronotope in R.Ezera novels „Zemdegas”, „Nodevība” and „Varmācība”. The chronotope in R. Ezera novels „Zemdegas”, „Nodevība” and „Varmācība” is hypothesized as directly related to the harmony of female characters. The works of M.Bakhtin, M. Eliade, I. Kant, B. Tabun about chronotope make the theoretical basis of the work. Both criticism in periodicals and theoretician studies of harmony (K. G. Jung, J. F. Liothar etc.) is included in the work. It has been deducted that public and individual chronotope can be distinguished. The chronotopes of seasons, rivers and forest have the most important significance. The proposed hypothesis of master thesis has been confirmed. Keywords – Regina Ezera, chronotope, harmony, female, prose.
Women’s Chronotope in the Prose of R. Ezera
Keywords: Filoloģija