Gaismas ievadīšana SU-8 viļņvadu mikro-ierīcēm - Bendins, Aleksejs (Latvijas Universitāte, 2022)
Polimēru fotonikas priekšrocības ir daudz funkcionalizācijas iespēju, plašs pielietojuma lauks, unikālas optiskās īpašības un to modifikācijas, vienkāršs un lēts ierīču izgatavošanas process. Polimēru fotoniskās ierīču plašu pielietošanas potenciālu ierobežo tehnoloģiskās grūtības saistītas ar gaismas ievadīšanu. Tika izveidota eksperimentālā iekārta, ar kuru izpētīja gaismas ievadīšanu fotonisko čipu vienmodu un daudzmodu SU-8 viļņvadus ar šķiedru pielīmēšanu. Fotoniskās mikroierīces un optiskās šķiedras tika sagatavotas gaismas ievadīšanai izmantojot un attīstot iegriešanas, laušanas, slīpēšanas un pulēšanas procedūras. Šajā darbā autors izmantojot “no malas” gaismas ievadīšanas metodi izpētīja vienmodu un daudzmodu profilu formas un signāla jaudas zudumus 1-30 μm SU-8 polimēra viļņvadiem. Šajā darbā izstrādātas metodes un izmantotie materiāli ļauj izpētīt polimēru fotoniskās ierīces un sagatavot to izmantošanai reālā vidē.

Polymer photonics advantages are numerous functionalization capabilities, wide application field, unique optical properties and their tuning, simple and cheap microdevice fabrication process. The potential of polymer based photonic devices is currently limited by the light coupling technological difficulties. An experimental equipment has been developed, built and successfully used for analysis of singlemode and multimode SU-8 waveguides bonding with optical fibers. Photonic devices and optical fiber have been prepared for light coupling after development of scribing, cleaving, grinding and polishing processes. The author of this thesis used edge coupling technique to investigate singlemode and multimode profiles and optical losses for 1-30 μm SU-8 polymer waveguides. Methods and materials used in this work, empowers research of polymer photonic devices and enables their use beyond research.
Light coupling into SU-8 waveguide micro-devices
Keywords: Fizika; gaismas ievadīšana; fotonika; mikroierīces; SU-8 fotorezists; viļņvadi