Kūdru veidojošo augu sastāva un īpašību izmaiņas Laugas purva attīstības gaitā - Lukša, Diāna Jana (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot kūdru veidojošo augu sastāva un īpašību izmaiņu raksturu Laugas purva attīstības gaitā, kā arī izvērtēt īpašību savstarpējo korelāciju, analizējot purva dabiskajā daļā veiktā urbuma nogulumu iegūtos datus ar jau esoša pētījuma datiem. Darba gaitā tika izmantotas tādas pētījumu metodes kā kūdras pH noteikšana, kūdras elektrovadītspējas noteikšana, kā arī kūdras botāniskā sastāva un sadalīšanās pakāpes noteikšana, botāniskās zonas izdalīšanai pielietota arī klāsteru analīze. Rezultāti analizēti un vizualizēti, izmantojot datorprogrammu TILIA 2.1.1., Microsoft Office Excel 2010 u.c. Pētījumā konstatēts, ka neskatoties uz to, ka purva attīstības tendences kopumā ir līdzīgas, tomēr ir vērojamas atšķirības kūdru veidojošo augu sastāvā un kūdras īpašībās dažādās vietās purvā.

The purpose of the bachelor's work is to determinate peat formatting plant composition and peat characteristics during Lauga Bog development, also estimate the correlation between those characteristics by making analyse in the natural bog part and obtained data comparing to other studies. The following methods were used to study peat characters: pH, conductivity measurement, peat decomposition degree, and botanical composition. In addition, botanical composition data have been analysed using Cluster analysis to distribute botanical composition zones. The results were analysed and visualised using TILIA 2.1.1 and Microsoft Office Excel 2010 softwares etc. The obtained results suggest that despite the fact that bog development trends are generally similar, there are differences in the composition of peat-forming plants and peat properties in different areas of the bog.
Changes in peat forming plant composition and characteristics during Lauga Bog development
Keywords: Ģeogrāfija; Laugas purvs; kūdras īpašības; sadalīšanās pakāpe; pH; botāniskais sastāvs