Ielu koku stādījumu attīstība Rīgas vēsturiskajā centrā un tā aizsardzības zonā - Lubāne, Džesika (Latvijas Universitāte, 2018)
Ielu koki pilsētvidei spēj sniegt virkni dažādu pozitīvu ietekmju, piemēram, siltumsalu efekta mazināšanu, nodrošināt patīkamāku pārvietošanos pa ietvēm koku radītās ēnas dēļ, lietus ūdeņu noplūdes riska mazināšana, trokšņa un atmosfēras piesārņojuma absorbēšana, ielas vizuālā tēla uzlabošana, kopienu un indivīdu fiziskās, mentālās un garīgās veselības nodrošināšana, kā arī “zalas” pilsētvides nodrošināšana, kā arī daudzi citi ieguvumi. Ņemot vērā augstāk minētos ieguvumus, ko spēj sniegt ielu koki, to skaitu būtu neieciešams palielināt, bet situācija Rīgā ir pretēja, jo nocirsto koku vietā jauni netiek stādīti. Īpaši svarīgi koki ir Rīgas vēsturiskajā centrā un tā aizsardzības zonā, jo šajā teritorijā ir vērojama zema ar apstādījumiem aizņemtā platība uz vienu iedzīvotāju. Pētījuma mērķis ir noskaidrot, kādā virzienā Rīgas pilsētas vēsturiskajā centrā un tā aizsardzības zonā notiek koku stādījumu attīstība un kā tas saskan ar attīstības plānošanas dokumentos izvirzītajiem mērķiem, uzdevumiem. Maģistra darba ietvaros tika veikta Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas teritorijas apsekošana, kartogrāfisko materiāla izveidei ar aktuālāko situāciju par ielu kokiem, ielu koku stādījumu aspekta izpēte Rīgas attīstības plānošanas dokumentos, kā arī veikta iedzīvotāju aptauja, lai noskaidrotu sabiedrības viedokli par ielu kokiem Rīgas centrā.

Street trees are capable to provide a range of positive effects for the urban environment, such as mitigating the effects of heat islands, ensuring a more pleasant movement along sidewalks due to the shadow of trees, reducing risk of flood water leakage, absorbing noise and atmospheric pollution, improving the visual image of the street, ensuring the physical, mental and mental health of communities and individuals, and the provision of green urban environments, as well as many other benefits. In view of the above-mentioned benefits that street trees are able to provide, their number would be essential to increase, but the situation in Riga is the opposite, because there are no new trees planted instead of felled ones. Particularly crucial trees are in Riga's historic centre and its protection zone, because there is a low amount of the area occupied by the planted trees in this territory per capita. The study aims at identifying the direction of development of tree plantations in the historic centre of Riga City and its protection zone and how it coordinates with the objectives and tasks set out in the development planning documents. In the setting of Master's work there was carried out a monitoring of the historic centre of Riga and the territory of its defence area, the development of cartographic material about the most recent situation on street trees, the study of aspects of street tree plantings in Riga development planning documents, and a survey of the population was implemented to clarify the public's views on street trees in Riga centre.
Development of street tree plantings in historic centre of Riga and its protecting zone
Keywords: Vides zinātne; Ielu koki; Rīgas vēsturiskais centrs un tā aizsardzības zona; ielu koku attīstība; ielu stādījumi; pilsētvide