Fiziskās aktivitātes un sports Jelgavā un Jelgavas apriņķī 1920.-1940. - Strupulis, Dāvis (Latvijas Universitāte, 2019)
Maģistra darbā “Fiziskās aktivitātes un sports Jelgavā un Jelgavas apriņķī 1920. – 1940.” analizēta Jelgavas un Jelgavas apriņķa sporta dzīve. Jelgavā jau līdz Pirmajam pasaules karam sports bija nozīmīga sabiedriskās dzīves daļa. Fizisko aktivitāšu un sporta attīstību ietekmēja pilsētas un apriņķa ekonomiskā situācija, sabiedrības attieksme pret sportu, sporta biedrību skaits un aktivitātes, pilsētas sporta politika. Jelgavas un Jelgavas apriņķa sporta dzīve pētīta kontekstā ar tā stāvokli Latvijā. Balstoties uz informāciju Arhīva un prese materiālos, secināts, ka Jelgavas un Jelgavas apriņķa sporta dzīve daļēji balstījās uz līdz Pirmajam pasaules karam izveidotajām sporta biedrībām. Neatkarības laikā Jelgavā un apriņķī sporta attīstību ietekmēja aktīvo sporta biedrību skaits un to aktivitāte, pilsētas valdes sporta politika, sabiedrības nostāja pret sportu. Jelgavas un Jelgavas apriņķa sporta dzīvi būtiski ietekmēja valsts sporta politika.

The Master's thesis “Physical Activities and Sport in Jelgava and Jelgava District 1920-1940” analyses the sports life of Jelgava and Jelgava District. Physical activity and sports development were affected by the economic situation of the city and district, the attitude of the public, the number of sports associations and activities, the city's policy. The sports life of Jelgava and Jelgava district has been explored in the context of the state of it in Latvia. Based on the information found in the archives and press materials, it is evident that the associations established until the First World War has partly impacted the perception of the sport in Jelgava and Jelgava Districts. During independence, the development of sport was influenced by the proliferation of active sports associations, the city board policy and the attitude of the public. The national policy significantly influenced sports life in Jelgava and Jelgava District.
Physical Activities and Sport in Jelgava and District of Jelgava in 1920 – 1940
Keywords: Vēsture; Sports Jelgavā; Kurzemes riteņbraucēju biedrība; Jelgavas sporta biedrības; Jelgavas pilsētas valde; Skolu sports