Pilotu personības iezīmju saistība ar riska uztveri - Jēkabsone, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darba ietvaros pētīta personības iezīmju saistība ar riska uztveri aviokompānijā strādājošiem pilotiem. Tika izmantota Lielā piecinieka aptauja (Big Five Inventory), lai noteiktu piecfaktoru personības dimensijas (Goldberg, 1993), kā arī riska uztveres aptauja (Hunter, 2002). Korelatīvā pētījumā analizētas sakarības starp ekstraversiju, labvēlīgumu, apzinīgumu, neirotismu, atvērtību un vispārējo lidojuma risku, augstu lidojuma risku, augstuma risku un braukšanas risku. Pētījumā piedalījās 52 piloti. Tika izvirzīts pētījuma jautājums par to, kādas saistības pastāv starp pilotu personības iezīmēm un riska uztveri. Iegūtie rezultāti liecina, par personības iezīmju saistību ar riska uztveri: jo augstāki ekstraversijas rādītāji, jo augstāka vispārējā lidojuma riska uztvere, augstāka lidojuma riska uztvere un arī augstāka augstuma riska uztvere. Tāpat aprēķini liecina par to, jo augstāki labvēlīguma rādītāji, jo augstāka vispārējā lidojuma riska uztvere un augsta lidojuma riska uztvere. Arī ar apzinīgumu tika atrasta saistība: jo augstāki apzinīguma rādītāji, jo augstāka vispārējā lidojuma riska uztvere, augstāka lidojuma riska uztvere un arī augstāka augstuma riska uztvere. Atslēgas vārdi: pilots, personības iezīmes, riska uztvere

Bachelor thesis examines the relationship between pilots personality traits and risk perception. The Big Five Inventory was used to examine five factor personality dimensions ( Goldberg, 1993) and also Risk Perception Inventory (Hunter, 2002). In the study correlation was measured between extraversion, agreeableness, conscientiousness, neuroticism, openess and heneral flight risk, high flight risk, altitude risk and driving risk. 52 active airline pilots participated in the study. The research question was about, what kind of relationship is between pilot personality traits and risk perception. Results suggest that there is relationship between perosnality traits and risk perception: higher extraversion predicts higher general flight risk perception, higher high risk perception and also higher altitude risk perception. Also higher agreeableness predicts higher general flight risk perception and higher high risk perception. Also realtionship with conscientiousness was found : higher conscientiousness predicts higher general flight risk perception, higher high risk perception and also higher altitude risk perception. Key words: pilot, personality traits, risk perception
Relationship between pilots personality traits and risk perception
Keywords: Psiholoģija