ČGM rezonatoru izstrāde un pielietošana optisko frekvenču ķemmes ģenerēšanai - Sedulis, Arvīds (Latvijas Universitāte, 2021)
ČGM rezonatori pēdejos gados fotonikas aprindās ir ieguvuši lielu popularitāti to daudzveidīgā pielietojuma dēļ - no mitruma, temperatūras sensoriem un lāzera stabilizētājiem līdz pat telekomunikācijām. Pēdējā rezonatori ieguvuši īpašu ievērību, jo to ieviešana manāmi vienkāršotu esošo telekomunikāciju arhitektūras uzbūvi, kā arī nodrošinātu kvalitatīvāku un ātrāku datu pārraides ātrumu, salīdzintot ar iepriekš iespējamo. Darbā apskatīti optimālākie rezonatoru izgatavošanas veidi un pielietošanas metodes mikrorezonatoru frekvenču ķemmju ģenerēšanai, kam būtu pietiekams potenciāls, lai tos varētu ieviest jau komerciālā kapacitātē, un tādejādi radītu jaunas inovācijas telekomunikāciju sektorā.

WGM resonators have in the last couple of years gained a reasonable popularity in the field of photonics due to their wide range of applications, which range from moisture, temperature sensors to laser stabilizers and even telecommunications. In the former resonators have gained some acclaim, because their implimentation would drastically reduce architectural build complexity and allow for a higher quality, faster data transmission speeds then previously managable. This thesis looks at the most optimal ways of resonator fabrication and application methods for frequency comb generation, which would have enough potential for them to be implemented in commertital use, and as such would spark new innovations in the telecommunication sector as a whole.
Fabrication and application of WGM resonators for frequency comb generation
Keywords: Fizika; Čukstošās galerijas modas; Mikrorezonatori; Izgatavošanas metodes; Telekomunikācijas