Somu tautas pasakas kā kolektīvās identitātes nesējs - Pintāne, Inese (Latvijas Universitāte, 2013)
Bakalaura darba mērķis, balstoties uz Junga pētījumiem par kolektīvo bezapziņu un arhetipu teoriju, ir izskaidrot somu tautas pasaku līdzību ar citu tautu pasakām, noskaidrot, cik lielā mērā literāro pasaku tradīcijas ir ietekmējušas somu teicēju daiļradi un rast atbildi uz jautājumu, vai somu tautas pasaku materiāls var tikt uzlūkots kā somu kolektīvās identitātes nesējs. Pievēršanās šo jautājumu izzināšanai skaidrojama ar to, ka latviešu valodā nav izdots gandrīz neviens pētījums, kurš būtu veltīts somu pasaku pētījumiem. Pētījumu gaitā tika konstatēts, ka somu tautas pasaku materiālā atainojumu rod pirmatnējo kopienu ticība un paražas, feodālās sabiedrības likumi un uzskati, taču tā ietvaros nav iespējams runāt tikai par somiem raksturīgu pasaules redzējumu. Atslēgas vārdi: tautas pasaka, kolektīvā identitāte, somi, Jungs, arhetipi

The purpose of this paper, on the basis of Jung’s studies of collective unconscious and theory of archetypes, is to explain similarities found in folktales of Finnish and other nations, find out how much traditions of literal tale have influenced the creation of Finnish narrators and if Finnish folktales can be looked as representation of the collective identity. The interest to find out the answers to these questions can be explained by the fact that in Latvian can be found almost any research on Finnish folktales. The results on studies of Finnish folktales show that Finnish folktales contain information about beliefs and customs of Finnish ancestors, laws and gospels of feudal community and don’t portray unique vision of life, what would be characteristic only for Finns. Keywords: folktale, collective identity, Finns, Jung, archetypes
Finnish Folktales as the Representation of the Collective Identity
Keywords: Valodniecība