Farmācijas likuma grozījumu ietekme uz farmaceitiskās aprūpes pakalpojumu tirgu Latvijā - Lūsiņa, Aiga (Latvijas Universitāte, 2018)
Maģistra darbā „Farmācijas likuma grozījumu ietekme uz farmaceitiskās aprūpes pakalpojumu tirgu Latvijā ” ir apkopoti visi farmāciju reglamentējošie likumi un tiesību akti, kas ir izdoti Latvijas Republikas neatkarības gados. Tie regulē aptieku tirgu, kas sniedz farmaceitiskos pakalpojumus un aprūpi. Maģistra darba mērķis ir izpētīt kā mainījusies farmaceitiskās aprūpes pakalpojumu sniegšanas kvalitāte, grozot Farmācijas likuma noteiktos aptieku darbības kritērijus un īpašuma tiesības. Pamatojoties uz Zāļu valsts aģentūras licencētu aptieku sarakstu un Latvijas Brīvo farmaceitu apvienības datiem, izanalizēt informāciju par licencēto aptieku skaitu, to īpašumtiesībām, novērtēt izmaiņas farmaceitiskās aprūpes pakalpojumu sniegšana pamatojoties uz veikto aptauju. Iegūtie dati uzskatāmi parāda, kā Farmācijas likuma daļējas liberalizācijas rezultātā komersantu īpašumtiesības pieaug, bet farmaceitu īpašumtiesības samazinās, samazinoties arī farmaceitiskās aprūpes kvalitātei. Darba apjoms ir 53 lapas. Darbs satur 12 attēlus, 1 tabulu, 13 pielikumus. Darbā izmantots Farmācijas likums un tā grozījumi, ar farmācijas likumu saistītie Ministru kabineta noteikumi un to grozījumi, Latvijas Brīvo farmaceitu apvienības informācijas avoti, veikto aptauju analīze.

This master thesis titled “The effects of Pharmaceutical Act amendments on the Latvian pharmaceutical service market” compiles all pharmacy-related legislation adopted during periods of Republic independence. Legislation regulates the pharmacy market which provides pharmaceutical services. The aim of the thesis is to study changes in the quality of pharmaceutical services related to amendments on operation criteria and property rights within the Pharmacy Act. The objective is to analyse the number of licenced pharmacies and their property rights based on data provided by Pharmacists’ Society of Latvia and State Agency of Medicines of the Republic of Latvia, as well as evaluate changes in their service performance based on data gathered from a questionnaire. The gathered data clearly shows that as a result of partial liberalisation of the Pharmacy Act, entrepreneurial property rights increase, whereas pharmacists’ rights continue to decrease, thus lowering the quality of pharmaceutical services. The scope of the paper is 53 pages. The thesis includes 12 figures, 1 table and 13 appendices. The main sources of information are the Pharmacy Act and further amendments, pharmacy-related Cabinet regulations and further amendments, data gathered from the Pharmacists’ Society of Latvia, as well as analysis of the questionnaire.
The effects of Pharmaceutical Act amendments on the Latvian pharmaceutical servise market
Keywords: Farmācija; likumdošana; farmācijas likums; aptieku darbība; farmaceitiskā aprūpe