Skolotāja stresa pārvaldīšanas veicināšana pirmsskolas pedagoģiskajā procesā - Jansone, Patrīcija (Latvijas Universitāte, 2023)
Darba nosaukums: Skolotāja stresa pārvaldīšanas veicināšana pirmsskolas pedagoģiskajā procesā. Autors: Patrīcija Jansone. Mērķis: Teorētiski izpētīt un ar aptaujas palīdzību noskaidrot pirmsskolas pedagogu raksturīgākos stresa faktorus un veikt izmēģinājuma darbību stresa pārvaldīšanas veicināšanai pirmsskolas pedagoģiskajā procesā. Vieni no izplatītākajiem stresoriem pirmsskolas pedagogu vidū ir: pārāk liela atbildība par izglītojamiem un viņu sniegumiem ; izglītojamo neatbilstoša un necienīga uzvedība ; laika trūkums mācību uzdevumu un materiālu sagatavošanā, sekojot līdzi mainīgajām prasībām. Pedagogi par darba stresu ziņo biežāk nekā citi apkalpošanas sfēras darbinieki. Darba pētījuma rezultāti parādīja, ka izmantojot aktīvās stresa pārvaldīšanas veicināšanas iespējas (pirmās palīdzības un spēku atgriešanas paņēmienus un laika plānošanu) pedagogi var veiksmīgāk pārvaldīt radušos stresu. Nekā izvēloties pieņemt un ilgtoši sadzīvot ar radušos stresu, tādejādi atstājot negatīvu ietekmi uz organismu un savām darba pienākumu veikšanas spējam. Darba apjoms: 51 lapas, 3 tabulas, 7 attēli, 11 pielikumi, 50 literatūras un citi avoti. Atslēgas vārdi: Stress, pirmsskolas pedagoģiskais process, stresa pārvaldīšana, skolotājs, stresa faktori

Title of qualification work: Promotion of the teacher's stress management in the preschool pedagogical process. Author of the work: Patricija Jansone. Aim of the work: To theoretically study and with the help of survey find out the typical stress factors of preschool teachers, thus at the same time carry out experimental activity to promote stress management in the preschool pedagogical process. Some of the most common stressors amongst preschool teachers are following: too much responsibility for students and their sucessful performance’s ; inappropriate and disrespectful behavior coming from students ; lack of time to prepare learning tasks and materials, at the same time trying to keep up with changing requirements. Teacher’s report work stress more often than other service workers. The results of this work’s study showed that by using active stress management promotion opportunities (first aid and recovery techniques and time planning) teachers can better manage stress. Rather than to just accept and live with the stress in long term, thus leaving a negative impact on the whole body and one's ability to perform work duties successfully. The volume of the qualification work: 51 pages, 3 tables, 7 figures, 11 appendix, 50 literature and other sources. Keywords: Stress, pre - school pedagogy process, stress management, teacher, stress factors
Promotion of the teacher's stress management in the preschool pedagogical process
Keywords: Izglītības zinātnes; Stress; Pirmsskolas pedagoģiskais process; Stresa pārvadlīšana; Skolotājs; Stresa faktori