Jūtu, tātad daru? Uzmanības saistība ar kustību sagatavošanas laiku aktīvās inferences perspektīvā - Rieksts, Ēvalds (Latvijas Universitāte, 2021)
Pētījuma mērķis ir labāk izprast psiholoģisko procesu pamatprincipus, par teorētisko bāzi izmantojot aktīvo inferenci. Aktīvā inference postulē, ka cilvēka psihe ir saprotama kā hierarhisks maņu prognožu cikls – nevis kā maņu signālu saņēmēja un apstrādātāja, bet kā to aktīva radītāja, kurā uztvere un darbības ir analoģiski, uz maņu prognozēm balstīti procesi, un kustību veikšanu var saprast kā maņu prognožu piepildīšanu. Izmantojot uztveres analoģiju, pētījumā tiek eksperimentāli pārbaudīts, vai kustību sagatavošanu var saprast kā uzmanību, kas veltīta ķermeņa iekšējo maņu prognozēm.

This research tries to better understand the most basic principles of psychological processes using active interference as theoretical basis. Active inference postulates that human psyche can be understood as a hierarchical cycle of sensory predictions – not as a receiver and processor of sensory signals, but their active creator that uses perception and action – two analogous processes based on sensory predictions, and thus movement can be understood as fulfillment of sensory predictions. Using perception as the analogy the study experimentally examines whether motor preparation can be understood as attention paid to the predictions of the body's internal senses.
I Sense, Therefore I act? An Active Inference Perspective on Relationship Between Attention and Motor Preparation Time
Keywords: Psiholoģija; aktīvā inference; uzmanība; kustību sagatavošana; kustību sagatavošana