Veselīga dzīvesveida vēstījumi masu medijos: auditorijas attieksmes un uzvedība - Judeika, Linda (Latvijas Universitāte, 2009)
Latviešu dzīvesveids kopumā ir neveselīgs, bet tam raksturīga tendence uzlaboties. Masu mediji piedāvā veselīga dzīvesveida ieteikumus, taču to ietekme uz auditoriju nav zināma. Bakalaura darbs "VESELĪGA DZĪVESVEIDA VĒSTĪJUMI MASU MEDIJOS: AUDITORIJAS ATTIEKSMES UN UZVEDĪBA" ir unikāls, jo līdz šim nav pētīts, vai Rīgas iedzīvotāji vairāk ietekmējas no medijiem, nekā pašu attieksmes un citu sev svarīgo viedokļa, izvēloties veselīgi ēst un sportot; kādu auditoriju mediji ietekmē vairāk; kuri ir patērētākie mediji ar veselību saistītas informācijas iegūšanā. Teorētiskajā daļā apskatīta mediju ietekme, auditorijas izpētes tradīcijas, veselīga dzīvesveida jēdziens un Latvijas piemērs, veselīga dzīvesveida vēstījumi medijos, kā arī pētījumā izmantotā plānotās uzvedības teorija. Pētnieciskajā daļā apskatītas anketēšanas un dziļās intervijas metodes, kā arī veikta anketēšanā iegūto rezultātu analīze, kas ilustrēta ar intervējamo viedokļiem. Secināts, ka mediji ir ietekmīgāki spēki par citiem cilvēkam svarīgiem, taču visvairāk šādu uzvedību ietekmē cilvēks pats. Darba rezultāti noder žurnālistiem, veselības kampaņu izstrādātājiem, reklamētājiem un medicīnas jomas pārstāvjiem. Atslēgvārdi: masu mediju ietekme, veselīga dzīvesveida vēstījumi masu medijos, veselīga ēšana, fiziskās aktivitātes, Rīgas iedzīvotāji

Latvian lifestyle is unhealthy on the whole but there is a tendency to improvement. The mass media is full with healthy lifestyle recommendations however its influence is not clarified. The bachelor paper "HEALTHY LIFESTYLE MESSAGES IN THE MASS MEDIA: ATTITUDES AND BEHAVIOUR OF THE AUDIENCE" is unique because for the first time such research is done. Has the mass media more influential power on behaviour of healthy eating and physical activities than personal attitude of inhabitants of Riga and other their important persons have? What kind of audience is the most influenced? Which are the most popular mass media in searching information like that? The theory deals with the influence of the mass media, healthy lifestyle concept and example of Latvia, healthy lifestyle recommendations in the mass media and the theory of planned behaviour, which is the base of the research. The research section deals with questionnaire and in-depth interview method and presents the analysis of the research results, which are illustrated with negotiators’ opinion. The main conclusion is that the mass media has more influential power than the other important people have but the most influential factor on such behavior is the person’s attitude. The research results are useful for journalists, creators of health campaigns, advertisers and health care providers. Key words: influence of the mass media, healthy lifestyle messages in the mass media, healthy eating, physical activities, inhabitants of Riga
Healthy lifestyle messages in the mass media: attitudes and behaviour of the audience
Keywords: Komunikācijas zinātne