Skolotāja stratēģijas skolēnu iesaistīšanai runāšanā angļu valodas stundās - Kalnačs, Klāvs (Latvijas Universitāte, 2023)
Diplomdarbā pētītas skolotāja iespējas palielināt svešvalodas runas lietojumu angļu valodas stundās 14 līdz 15 gadus veciem skolēniem. Darba mērķis ir izpētīt, kādas skolotāja stratēģijas sekmē skolēnu iesaistīšanos svešvalodas mutvārdu lietošanā angļu valodas stundās pamatskolas noslēguma posmā, 8. un 9. klasē. Darbs ir izstrādāts kā gadījuma pētījums par pedagoģisko stratēģiju lietošanu Latvijas vidusskolas 8.-9. klasē. Teorētiskajā izklāstā aplūkota literatūra par svešvalodas runas attīstību pamatskolā, vecumposma psiholoģiju, par vienošanās, uzvedības kontroles un sadarbības stratēģiju. Empīriskajā daļā aprakstīta dažādu stratēģiju lietošana katrā klasē četrus mēnešus un ar tām panāktās izmaiņas. Ar novērojumiem un anketām konstatētie pētījuma dati liecina, ka izvēlētās stratēģijas vairo svešvalodas lietojumu angļu valodas stundās.

The Diploma Paper analyses teaching options to increase foreign language speech in English classes to 14- and 15-year-olds. The aim of the Paper is to explore which teacher's strategies contribute to students' involvement in the oral use of a foreign language in English classes at the final stage of elementary school, in Forms 8 and 9. The research has been developed as a case study on the use of three strategies in Forms 8 and 9 in a school in Latvia. The theoretical part focuses on literature on the development of foreign language speech in elementary school, the strategies of learning agreement, cooperation and the behavioural strategy. The empirical part describes the use of strategies in each form for four months and the changes achieved with them. The research data collected through observations and questionnaires show that the strategies increase the use of a foreign language in English lessons.
Teacher’s Strategies for Engaging Pupils in Spoken Interaction During English Language Lessons
Keywords: Izglītības zinātnes; angļu valodas stundas; pamatskola; pamatskolas skolēni; runāšanas prasmes; runāšana svešvalodā