Zirgs latviešu tradicionālajā un mūsdienu kultūrā - Tone, Inese (Latvijas Universitāte, 2017)
Maģistra darbs “Zirgs latviešu tradicionālajā un mūsdienu kultūrā” ir pētījums par zirga lomu latviešu kultūrvēsturiskajā, simboliskajā un mitoloģiskajā apziņā, mēģinājums izsekot tam, kā tā mainījusies cauri laikam. Darba trīs daļās analizēta zirga semantēma no senākajiem laikiem līdz mūsdienām – pirmā veltīta zirgam indoeiropiešu un baltu kultūrā, gan vēsturiskajā, gan mitoloģiskajā aspektā. Otrajā daļā aplūkots zirgs latviešu tradicionālajā kultūrā, par pamatu ņemot latviešu tautas dziesmas un padziļināti aplūkojot zirgu mītiskajā izpratnē, kā arī pievēršoties iepriekš latviešu folkloristikā nepētītam, ar zirgu saistītai reālijai – stallim. Trešā daļa apskata zirgu mūsdienu cilvēku priekšstatos, balstoties ar aptaujas palīdzību ievāktos datos. Darba gaitā secināts, ka zirgs latviešiem vienmēr bijis īpašs dzīvnieks un tāds tas ir joprojām par spīti tam, ka pēdējā pusgadsimta laikā zirga loma cilvēku ikdienas dzīvē ir krasi samazinājusies. Godbijīgai attieksmei pret zirgu pamatā ir ļoti seni, ar indoeiropiešu substrātu saistīti mitoloģiskie priekšstati. Atslēgas vārdi: zirgs, zirgu upurēšana, debesu dvīņi, stallis, zirgs un cilvēks, zirgs mūsdienu folklorā

The master’s thesis “The horse in Latvian traditional and contemporary culture” is a study about the role of the horse in Latvian cultural, symbolic and mythological awareness and an attempt to trace the changes within it over time. In three sections the thesis analyses the horse from the most distant past to the present day. The first section is dedicated to the horse in Indo-European and Baltic culture, both from a historical and mythological perspective. The second section uses Latvian folk texts to examine the role of the horse in Latvian traditional culture and myths and also to study more closely an aspect that has not yet been addressed in Latvian folkloristics, namely, the stable. Using the results of a survey, the third section explores contemporary Latvian notions about horses. The thesis concludes that the horse has always been a special animal for Latvians and remains so to this day in spite of the fact that the role of the horse in people’s lives has drastically changed over the past fifty years. This continued reverential attitude towards the horse is rooted in ancient Indo-European mythological concepts. Key words: horse, horse sacrifice, heavenly twins, stable, the horse and man, the horse in contemporary folklore.
The horse in Latvian traditional and contemporary culture
Keywords: Filoloģija; zirgs; zirgu upurēšana; debesu dvīņi; stallis; zirgs un cilvēks